Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна иска спешна доставка на ракети. Запасите за отбрана са на изчерпване според Файненшъл таймс


Германски ПВО системи IRIS-T SLM и IRIS-T SLS, каквито бяха дарени на Украйна.
Германски ПВО системи IRIS-T SLM и IRIS-T SLS, каквито бяха дарени на Украйна.

Според Файненшъл таймс острият недостиг на ракети може да позволи на Русия да започне широкомащабни бомбардировки и да застраши готвената контраофанзива.

Украйна ще поиска спешни доставки на ракети земя-въздух за противовъздушна отбрана на срещата с подкрепящите я съюзници в Рамщайн в петък, съобщи Файненшъл таймс (ФТ).

Според изданието украинското военно командване и украинските партньори се опасяват, че острият недостиг на ракети може да позволи на Русия да започне широкомащабни бомбардировки. Без адекватна противовъздушна отбрана може да се провали и планираната контраофанзива.

По-рано Полша и Чехия дариха общо около 20 изтребители МиГ-29, които ще намалят частично заплахата от голямата въздушна мощ на Русия. В четвъртък Германия достави в Украйна втора ПВО система Iris-T, съобщи междувременно Зюддойче цайтунг.

Германия обеща на Украйна 4 такива системи, като една беше доставена миналата година. Кметът на украинската столица Виталий Кличко каза в края на миналата година, че от 100 изстрела с Iris-T е имало 100 попадения при отбраната на Киев.

На 19 април министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи също така, че в страната са пристигнали произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана Patriot. Те също са дарени от Германия.

"Днес нашето красиво украинско небе става по-сигурно", каза Резников.

Използвани са големи количества срещу дронове и ракети

Въпреки последните доставки обаче Киев отчаяно се нуждае от повече ракети, способни да свалят изтребители, тъй като по информация на ФТ са използвани големи количества за противодействие на руските атаки с безпилотни самолети и ракети през октомври.

"Противовъздушната отбрана (ПВО) с малък обсег на действие е тема, която все по-често се повдига от украинците", каза пред изданието един от европейските служители с които е разговаряло.

"Наличието и използването на ПВО ще отвори пространство за работа въздушните сили. Ако Русия може да влезе с бомбардировачите си, Украйна ще има проблеми", добавят източниците на ФТ.

По-рано тази година западните разузнавателни служби предупредиха, че Русия струпва изтребители и бойни хеликоптери близо до фронтовата линия в Украйна.

Това предизвика незабавното увеличаване на средствата за противовъздушна отбрана, включително чрез обявения в края на февруари пакет от помощ от САЩ на стойност 2 млрд. долара.

Предупреждението за изчерпване на мунициите, заради атаките с дронове и ракети, беше подкрепено от изтеклите документи на американското разузнаване. В един от документите се казва, че боеприпасите за пет важни системи за противовъздушна отбрана в Киев може да свършат.

Според документите, прегледани от "Файненшъл таймс", в края на февруари САЩ са преценили, че способността на Украйна да защитава своите войски на фронтовата линия ще бъде "напълно намалена" до 23 май.

Рисковете за контраофанзивата

"Ако се окаже вярно, че противовъздушната отбрана на Украйна, която разчита до голяма степен на оборудване и боеприпаси по руски образец, изпитва недостиг на боеприпаси, то този тип материали не могат да бъдат заменени от Запада лесно или бързо", каза Ричард Барънс, бивш командир на британските въоръжени сили.

"Това поражда риск точно в момента, в който украинската контраофанзива започне, Украйна да не е толкова способна, колкото е необходимо, за да поддържа контрола над собственото си небе", добави той.

По думите му това би направило силите ѝ "много уязвими" и също би позволило на руските военновъздушни сили да "проникнат навсякъде в Украйна, където пожелаят".

Дори и с адекватни доставки на боеприпаси за противовъздушна отбрана, Украйна ще бъде изправена пред нелекото предизвикателство да осъществи отдавна планираната си контраофанзива, целяща да изтласка Русия от югоизточните райони на страната.

Според военни експерти доброто въздушно прикритие е решаващ елемент за всяка успешна сухопътна офанзива, като се има предвид опасността, която руските самолети и бомбардировачи представляват за всички украински сили, опитващи се да пробият фронтовата линия.

По думите на Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ, боеприпасите за противовъздушната отбрана, артилерията и механизираните и бронираните сили са трите приоритета на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG