Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Впечатляващ обрат". Новият посланик на САЩ поздрави София за откъсването от газовата зависимост от Русия


Бизнес-закуската с Американската търговска камара в България в четвъртък беше първата публична проява на Кенет Мертен в София.
Бизнес-закуската с Американската търговска камара в България в четвъртък беше първата публична проява на Кенет Мертен в София.

Ако България продължи да работи в посока разнообразяване на доставчиците на природен газ, скоро „може да договаря нула молекули“ газ от Русия. Това заяви новоназначеният посланик на САЩ в България Кенет Мертен по време на бизнес-закуска с членовете на Американската търговска камара в страната в четвъртък.

Мертен наскоро замени Херо Мустафа начело на американската дипломатическа мисия в София. Той връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април, а бизнес-закуската в четвъртък беше първата му публична проява в българската столица.

Мертен определи България като „стратегически партньор и съюзник на САЩ“ по въпроси от глобално значение като сигурността и енергийната диверсификация.

Високо оценявам топлото посрещане в България.
Кенет Мертен

„Високо оценявам топлото посрещане в България. За последно бях посланик на Балканите в Хърватия през 2012-2015 г. и оттогава значимостта на региона се увеличава съществено, не само заради източния фланг на НАТО, но и защото се увеличиха икономическите основи за сътрудничество със САЩ“, добави дипломатът.

Мертен обърна внимание на „бързото адаптиране на страната от съществените сътресения на енергийния пазар заради руската инвазия в Украйна и обвързването на газовите достави с военните интереси на Русия“.

„Това е впечатляващ обрат, постигнат за кратко време“, обобщи новият американски посланик, припомняйки, че наскоро България получи доставки на втечнен газ от САЩ през Турция.

Посланик Кенет Мертен (вляво) заедно с президента на Американската търговска камара в България Оливие Маркет.
Посланик Кенет Мертен (вляво) заедно с президента на Американската търговска камара в България Оливие Маркет.

След руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г., и последвалите западни икономически санкции срещу Москва, „Газпром“ едностранно прекъсна доставките на газ към България в нарушения на договора, който изтичаше през декември същата година. Това беше определено като "грубо нарушение" и "шантаж" от бившия премиер Кирил Петков.

Прекъсването стана факт, след като руският президент Владимир Путин подписа указ за нови условия за продажбата на газ. Според тях чуждестранните купувачи трябваше да плащат в рубли по специална схема и по сметки в руски банки, но България и други страни от Европейския съюз (ЕС) отказаха да се съобразят.

Еврозоната и съдебната реформа

Кенет Мертен посочи като предизвикателство пред страната предстоящото ѝ влизане в Еврозоната, след като служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Радев, отложи през февруари приемането на еврото от 1 януари 2024 г.

По думите му това е важно за чуждите инвеститори и за България, защото ще доведе до „пълното интегриране“ на страната в ЕС.

Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е полезно за потребителите.
Кенет Мертен

„Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е полезно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи в еврозоната и с целия свят. Това ще направи пазарите ефективни“, каза Мертен, цитиран от БТА.

По време на речта си пред Американската търговска камара той обърна внимание и на значимостта на съдебната реформа. Мертен подчерта, че представителите на бизнеса се нуждаят от „ясни закони и бързо и справедливо правосъдие“, за да инвестират.

„Разбирам, че камарата е в челните редици в подкрепата за реформата за върховенството на закона. Поздравявам ви за тази визия и целта е създаването на по-привлекателна среда за чуждестранните инвеститори“, добави американският посланик.

Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.
Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

Установяването на върховенството на закона в България беше посочено като основен приоритет за американския бизнес и от президента на Американската търговска камара Оливие Маркет.

„Преките чуждестранни инвестиции в България трябва да бъдат увеличени. Ние работим за подобряване на инвестиционния климат тук и едно от нещата, които трябва да гарантираме, е установяване на върховенството на закона, а вашият предшественик [Херо Мустафа] работеше много активно в тази посока“, обърна се той към Мертен.

Президентът на камарата подчерта, че сред основните цели на нейните членове е да подпомагат борбата с корупцията в България като средство за подобряване на бизнес климата в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG