Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин подписа указ "държавната измяна" да се наказва с доживотен затвор


Владимир Путин
Владимир Путин

Владимир Путин подписа указ, с който максималната присъда за "държавна измяна" се увеличава на доживотен затвор.

В петък руският президент прие нови закони, повишаващи максималната присъда за "държавна измяна" от досегашните 20 години на доживотен затвор. Присъдата за "саботаж" се увеличава от 15 на 20 години.

Осъдените за извършване на действия за „дестабилизиране“ на страната могат да лежат в затвор за срок до 20 години. Признатите за виновни за "подпомагане на тероризма" вече ще излежават минимум седем години, вместо досегашните пет.

Новите репресивни закони драстично увеличават наказанията за руски граждани, които се противопоставят на войната на Путин в Украйна и авторитарното му управление. Това е пореден ход на руския президент в опита му да смаже всяка следа от несъгласие в страната.

Подписът на Путин върху законопроектите идва по-малко от две седмици, след като един от най-яростните му критици - Владимир Кара-Мурза, беше осъден на 25 години затвор за „държавна измяна“ и други предполагаеми престъпления. Според експерти това е сигнал към други руски граждани, които биха могли да обмислят изразяване на несъгласие.

Русия повдигна обвинения в държавна измяна срещу Кара-Мурза за обръщението му към официални лица на САЩ през март 2022 г., в което осъди войната в Украйна и нарече Путин военнопрестъпник.

Правозащитни организации алармират, че броят на лицата в Русия, обвинени в държавна измяна, драстично се е увеличил тази година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG