Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Василев сравни взрива до кортежа на Гешев с "пиратка, изплашила зайци"


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, 3 май 2023 г.
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, 3 май 2023 г.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев сравни взрива, избухнал в понеделник до преминаващия кортеж на главния прокурор Иван Гешев, с "пиратка, която е изплашила зайци". Коментарът му дойде в сряда в кулоарите на парламента.

По-рано различни политици, сред които Атанас Атанасов от "Демократична България" и Лена Бориславова от ПП изразиха съмнения, че случилото се може да е било и инсценировка.

"За това трябва да се произнесат следствените органи. Това, което се вижда от снимковия материал, който е показан, изглежда по-скоро като пиратка, която е изплашила зайци", каза Асен Василев в отговор на журналистически въпрос дали според него става дума за опит за покушение или инсценировка.

В понеделник ръководителят на националното следствие и заместник на Гешев - Борислав Сарафов съобщи, че взривно устройство е избухнало в близост до колата, с която е пътувал главният прокурор Иван Гешев в района на Самоков. Службите разследват терористичен акт, а по думите на вътрешния министър Иван Демерджиев вече има и заподозрени.

Това се случва месец и половина, след като самият Гешев обяви, че е обект на заговор, за да бъде свален от поста си.

Впоследствие президентът Румен Радев и лидерите на основните политически партии осъдиха случилото се с Гешев.

Лидерът на "Възраждане" Костадинов Костадинов индиректно обвини посланика на САЩ в България Кенет Мертен, че има връзка с взрива.

"Докато Кенет Мъртън беше посланик на САЩ в Хаити, там беше убит президента на Хаити. Кенет Мъртън е посланик на САЩ в България едва от няколко седмици и вече има опит за убийство на главния прокурор. Човекът определено е професионалист и не си губи времето", написа Костадинов във Фейсбук.

Костадинов не е представил факти, които да го карат да мисли така.

От името на коалицията ПП-ДБ Атанас Атанасов каза, че осъжда всички действия, насочени към дестабилизация на държавата и институциите. Той обаче неколкократно посочи, че случилото се напомня на "инсценировка".

По думите му този опит за атентат има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата "чрез героизиране на жертвата в случая - главният прокурор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG