Връзки за достъпност

Извънредни новини

В унисон с ГЕРБ и ДПС. Членове на Прокурорската колегия на ВСС поискаха Гешев да бъде освободен


Иван Гешев
Иван Гешев

Шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С това се задейства процедурата по освобождаването му.

Това става само ден след като кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел обяви искането на оставката на Гешев като свой приоритет, а ДПС я подкрепи. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ окачестви идеята като "добра", а Йордан Цонев я "приветства". Двете партии допреди ден бяха сред най-големите защитници на главния прокурор.

Настоящият състав на ВСС два пъти отхвърля предложения за освобождаването на главния прокурор. Първо бившият служебен правосъден министър Янаки Стоилов внесе такова искане, но то изобщо не беше подложено на гласуване. След него и Надежда Йорданова направи подобно предложение, но то беше отхвърлено.

Настоящото искане е подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

Досега те винаги са демонстрирали подкрепата си за Гешев. В четвъртък те гласуваха против искането ВСС да обсъди темата за взрива до колата на главния прокурор и твърденията за негова намеса в разследването.

Сега шестимата твърдят, че Гешев е допуснал тежко нарушение на служебните си задължения, става ясно от съобщението на сайта на ВСС. Според тях Гешев е уронил престижа на съдебната власт като се е намесил лично в разследването на взрива, избухнал до кортежа му.

Ден по-рано кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел каза, че мотивът ѝ за искане за отстраняването на Гешев е "уронване на престижа на съдебната власт" в "светлината на последните събития". Габриел имаше предвид именно взрива до колата на Гешев, за който прокуратурата първоначално даде информация, която беше опровергана.

Предсрочното освобождаване на главния прокурор може да стане, ако предложението бъде подкрепено от поне 17 от 25-имата членове на ВСС. След това президентът трябва да издаде указ. Подобно на процедурата по назначаване, държавният глава има право да откаже веднъж да изпълни решението на Пленума на съвета. След това то се подлага на прегласуване.

Другият вариант главният прокурор да оваканти поста си преди края на 7-годишния му мандат, е сам да подаде оставка, но до момента Гешев не е давал индикации, че има подобно намерение.

Кои са членовете на ВСС зад искането за оставка

Огнян Дамянов e бивш окръжен прокурор на Разград. Той стана член на ВСС от квотата на прокуратурата през 2017 г. след жребий заради равен брой гласове. През 2010 г. неправителствени организации поискаха Дамянов да бъде проверен за нерегламентирани контакти и търговия с влияние. Повод за сигнала до етичната комисия на ВСС беше снимка, публикувана в местната преса, на която се виждат магистрати и политици от БСП на ловен излет. По това време прокуратурата е разследвала един от политиците на снимката.

Калина Чапкънова беше предложена от ГЕРБ за член на Висшия съдебен съвет. Тя водеше разследването на атентата в Сарафово през 2012 г. През 2020 г., след нахлуването на прокуратурата в президентството, Чапкънова определи искането за оставка на Гешев като обидно. „Главният прокурор ясно заяви, че няма да я даде и няма основание, за да я дава, защото добре си върши работата“, каза Чапкънова. Тогава президентът Румен Радев поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев с обвинения, че институцията е поставена под криминална и политическа зависимост.

Йордан Стоев е известен с отказа си да разследва Делян Пеевски. Той беше предложен за член на ВСС от "Обединените патриоти". Стоев е предложение лично на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той е завършил Академията на МВР и започва кариерата си като следовател.

Георги Кузманов е бил прокурор от Апелативна прокуратура в Бургас. Той е известен с това, че е работил известно време по т.нар. дело „Алабин“, където срутване на сграда уби две млади жени. Разследването продължи близо 10 години, като беше ръководено от петима прокурори и през 2010 г. беше прекратено с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни. Това решение беше отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред втората инстанция. В определението си апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите заради тяхното бездействие в продължение на години.

Гергана Мутафова е бивш районен прокурор на Пловдив. Тя беше предложена за член на ВСС от Цветан Цветанов като кандидатура на ГЕРБ. Името ѝ стана известно покрай скандала „Апартаментгейт“, свързан с купуването на апартаменти на занижени цени от хора, заемащи публични длъжности.

Светлана Бошнакова е предложение на БСП. Била е прокурор от Върховната касационна прокуратурата. Тя е била предложение на социалистическата пария и за други постове в съдебната система.

Прокурори в София също искат отстраняване на Гешев

Прокурорите от района на Апелативната прокуратура в София също поискаха оставката на Гешев. В този апелативен район влизат районната, окръжната, градската и апелативните прокуратури в столицата.

Преди дни прокурори от същите прокуратури излязоха на протест в подкрепа на Гешев.

"Подкрепяме искането на членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев", се казва в становището от петък, публикувано на сайта на ведомството в петък.

В него се изразява несъгласие с "навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия". Добавя се и, че прокурорите от столичния апелативен район не са съгласни с "намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG