Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близки на загинали в катастрофи излязоха на нов протест в столицата


Протестиращи блюкираха централни улици в София, 14 май
Протестиращи блюкираха централни улици в София, 14 май

Близки на жертви от катастрофи излязоха на протест пред Народното събрание в неделя.

Това е пореден протест през последната седмица, след като на 8 май на бул. "Сливница" в столицата загинаха двама младежи на 23 и 24 години.

Хората настояха за по-тежки наказания, за законодателни промени и по-добра пътна инфраструктура. "Ако няма спешни промени, ще блокираме 10 града. После ще има гражданско неподчинение", казаха протестиращите. Шествието се проведе под мотото "Стига търпимост!".

След като престояха под дъжда близо час пред парламента, протестиращите блокираха движението на Орлов мост, като преди това минаха от площад "Народно събрание" покрай Софийския университет "Св. Климент Охридски". Районът около Орлов мост остана затворен за около 10 минути, като беше спряно и движението на градския транспорт.

След това протестиращите се отправиха към сградата на МВР. Родителите на загинали при пътни инциденти деца носеха снимките им и разказваха за инцидентите, при които са ги загубили.

До катастрофата на "Сливница" се е стигнало, след като младият шофьор Адриан Антонов е карал с двойно по-висока скорост от позволената според съдебната експертиза. В четвъртък съдът реши да остави Антонов под постоянен арест.

По-рано през 2022 г. в София на бул. "Черни връх" се случи друга тежка катастрофа с две жертви. Подсъдимият Георги Семерджиев получи 20 години затвор на първа инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG