Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Определено съм потресен". Сарафов даде Гешев на прокурор заради запис на член на ВСС, "Барселонагейт" и почивна база


Йордан Стоев (първият отдясно) е записан тайно от Иван Гешев, твърди Борислав Сарафов.
Йордан Стоев (първият отдясно) е записан тайно от Иван Гешев, твърди Борислав Сарафов.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал в Софийската градска прокуратурата (СГП) срещу главния прокурор Иван Гешев, в който се твърди, че той е извършил три престъпления. Това съобщи самият Сарафов пред БТА, а от СГП потвърдиха пред медиите.

В сигнала се съдържат твърдения за евентуално извършени от Гешев престъпление срещу правосъдието, длъжностно престъпление и незаконен запис на член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Последваха и две насрещни искания от главния прокурор и заместника му срещу двамата да бъдат образувани дисциплинарни производства.

Това се случва ден след като Гешев отказа да подаде оставка и обвини заместника си в предателство. Повод за думите му стана изявление на Сарафов, че Гешев се е намесил в разследването на взрива до колата му, както и че прокуратурата е "нагазила дълбоко в политическия терен". Последва ново изявление на Сарафов, че главният прокурор е разпореждал важни дела да бъдат "държани на трупчета", за да бъдат изнудвани политици.

Какво твърди Сарафов

Първото престъпление, за което се говори в сигнала до прокуратурата, е за оказано от Гешев влияние върху наблюдаващия прокурор по разследването "Барселонагейт". То е свързано с къщата в Барселона, която е обект на разследване за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи "Лекс".

Самият Борисов за пореден път отрече да има общо с този случай с думите: "Вече колко години го мъкнат. Или да го прекратяват, или да го повдигат. Аз къща в Барселона нямам".

Второто престъпление в сигнала на Сарафов е за присвояване на имот в курорта Боровец. Става дума за почивна база на прокуратурата, известна като Регентската къща. Именно за нея зам.-главният прокурор каза, че е "присвоена" от Гешев за собствено ползване, а служителите в нея работят като негова "прислуга".

Третата част от сигнала е за запис на члена на ВСС Йордан Стоев. Той беше сред шестимата представители на Прокурорската колегия на съвета, които миналата седмица внесоха искане за отстраняването на Гешев. То беше предшествано от изненадващата позиция на ГЕРБ и ДПС, че искат оставката на главния прокурор.

Сарафов разказва как в понеделник сутринта - час преди изявлението на Гешев, в което скъса оставката си пред медиите, е бил поканен в неговия кабинет. Покана е била отправена към останалите му заместници, върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева, както и към градския прокурор Илияна Кирилова, съобщи "Сега".

Сарафов твърди, че пред тях Гешев е заявил, че лично е записал свой разговор със Стоев, проведен в дома му в неделя, 14 май.

"След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си", разказва още Сарафов в сигнала си, цитиран от "Сега".

Зам.-главният прокурор твърди, че Гешев е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, но е извършил и престъпление, използвайки "специално техническо средство за негласно събиране на информация". Така според него е бил уронен престижът на съдебната власт. Това е и една от възможните причини главният прокурор да бъде отстранен от поста си.

Реакцията на Стоев

По-късно във вторник Йордан Стоев коментира пред журналисти, че "току що е научил" за направения от Гешев запис.

"Определено съм потресен, не за друго, а защото познавам Иван Гешев. Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията", каза той, цитиран от БТА.

Магистратът допълни, че няма от какво да се притеснява и уточни, че Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. Стоев отказа да каже какво са обсъждали, тъй като, ако сигналът на Сарафов отиде в Инспектората на ВСС, ще има проверка.

По думите му въпросът дали главният прокурор е извършил нарушения на етичните правила при изявлението му преди ден, ще бъде разгледан в Прокурорската колегия и Етичната комисия на ВСС.

Той обясни решението на шестимата членове на колегията да го предложат за освобождаване с това, че е постъпил сигнал, от който може да се направи предположение, че Гешев е извършил нарушение, а те са длъжни да задействат процедурата и да извършат проверка.

Две искания за дисциплинарки

Успоредно със сигнала си до СГП, Сарафов официално поиска ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Гешев, съобщи БТА.

Сигналът му се базира на конституционния текст, че "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие".

Междувременно Гешев направи контрапредложение до съдебния съвет да наложи дисциплинарно наказание на заместника му Сарафов, съобщиха от ВСС.

В понеделник главният прокурор коментира пред медиите, че е казал на Сарафов да прецени дали "моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура и към българите".

"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG