Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сблъсъкът на прокурорите е "мафиотска война". Панаирът е за Гергов. А Габриел без подкрепа


Окръжният съд в Пловдив допусна вписването на сделката за придобиването на варненските акции в Пловдивския панаир от фирма на бизнесмена и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.
Окръжният съд в Пловдив допусна вписването на сделката за придобиването на варненските акции в Пловдивския панаир от фирма на бизнесмена и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Гешев и Сарафов продължават сблъсъка си
  • ППДБ окончателно отказа подкрепа за Габриел
  • Пиърс Броснан

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийската градска прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев. В него се съдържат сведения за три престъпления. Гешев пък поиска заместникът му да бъде наказан.

Сарафов вече е под охраната, която поиска от държавата.

Това се случи ден, след като ръководството на прокуратурата направи признания, че политически и престъпни босове я подчиняват с компромати, оферти и заплахи. Тя пък ги изнудва с дирижирани дела, които държи на „трупчета с години“. Не пропускайте този текст.

Сблъсъкът между Гешев и Сарафов не е част от битка между институциите. Това е мафиотска война, илюстрация на процеса, в който прокуратурата беше подчинена на политически интереси. Това казаха журналистите Полина Паунова и Борис Митов в интервю за Свободна Европа.

Ефектът от т.нар. атентат срещу главния прокурор е саморазрушаването на сегашната система на правораздаване. Засега не е ясно какво ще я замени. Но е наложително да се знаят щетите, нанесени от главните прокурори върху обществения живот на страната и нейната икономика, пише Красен Станчев.

Панаир за Гергов, оправдание за Манолев

Окръжният съд в Пловдив допусна вписването на сделката за придобиването на варненските акции в Пловдивския панаир от фирма на бизнесмена Георги Гергов. Вписването в Търговския регистър е последната стъпка, преди той да получи контрол върху Панаира.

Още преди месеци ви разказахме цялата история на Панаира и превземането му от Гергов.

Бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, използвани за построяването на къща за гости. Манолев е един от българите, които бяха санкционираните от САЩ за корупция.

Съдът остави окончателно в ареста 18-годишния Адриан Антонов. Той е обвинен в причиняването на смъртта на Анна-Мария Милчева и Явор Стоянов в катастрофа на булевард „Сливница“ в София.

Без подкрепа за Габриел

„Продължаваме промяната“-„Демократична България“ взе окончателно решение да не подкрепят първия мандат за съставяне на правителство. Представителите на коалицията казаха, че ще се съсредоточат върху търсене на подкрепа за правителство с втория мандат, който по право се пада на тях.

Така кандидатката за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел на практика остана без парламентарна подкрепа още преди да е предложила състав на Министерски съвет.

Масирана атака срещу Киев

Руските сили извършиха масирана ракетна атака срещу украинската столица Киев. За няколко часа в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога.

Графикът за доставки на оръжие от Запада за украинската армия е променен. Това съобщи президентът Володимир Зеленски, след като се прибра от европейската си обиколка.

Унгария блокира пакет от помощи за Украйна от Европейския механизъм за мир в размер от 500 млн. евро. Будапеща е сред малцинството, което не осъжда последователно руската агресия.

Антикорупционните органи на Украйна са задържали председателя на Върховния съд Всеволод Князев в момент на получаване на подкуп. По данни на Националното бюро за борба с корупцията на Украйна става дума за подкуп в размер на 2,7 млн. долара.

Две препоръки

Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) разби зловреден софтуер за кибершпионаж, наричан Snake, чиито следи водят към руските тайни служби. Според данните чрез него години наред Русия е шпионирала десетки държави, включително съюзници от НАТО. Известното до момента е тук.

Агенцията по вписванията е отказала да впише прехвърлянето на активи с балансова стойност 64 млн. лв. от компанията „ТЕЦ Варна“ в дружеството „Сигда“. В него едноличен мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, пише Дневник. „ТЕЦ Варна“ има дълг от 40 млн. лв. към държавната „Булгаргаз“.

Човек на деня

Той влиза в ролята на Джеймс Бонд и играе в четири филма от поредицата. От 1997 г. има звезда на Алеята на славата в Холивуд. От 2003 е офицер на Британската империя. Той е вечният агент 007 Пиърс Броснан и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG