Връзки за достъпност

Извънредни новини

Молдова смята членството в ЕС за най-добрия начин да се защити от възможна агресия от Русия


Президента на Молдова Мая Санду
Президента на Молдова Мая Санду

Членството в Европейския съюз (ЕС) е най-добрият начин за Молдова да се защити от възможна агресия от страна на Русия. Това каза президентът на страната Мая Санду пред агенция Франс прес.

“Разбира се, нищо не може да се сравни с това, което се случва в Украйна, но ние виждаме рисковете и вярваме, че можем да спасим нашата демокрация само като част от ЕС”, каза Санду в интервю на 17 май по време на среща на върха на Съвета на Европа в Исландия.

“Вярваме, че Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност в продължение на години и ние трябва да се защитим”, добави тя.

Молдова стана кандидат за членство в ЕС през юли миналата година заедно с Украйна. Това се случи няколко месеца след началото на руската военна инвазия в Украйна. Управляващите в Молдова са предупреждавали за риска Русия да разшири войната си срещу Украйна и да нападне и други държави в региона.

Около 1000 руски военни са разположени в молдовския сепаратиски регион Приднестровие. Те са там от 1992 г., когато между силите на Кишинев и сепаратистите се води война. След началото на войната в Украйна, администрацията на сеперисткия регион съобщи за атаки срещу военна, административна и комуникационна инфраструктура. Молдова тогава каза, че атаките са опит за ескалация на напрежението, а Украйна ги определи като провокация и обвини руските специални служби.

Оттогава Европа и САЩ обявиха увеличаване на военната помощ за Кишинев, а Молдова получи статут на държава кандидатка за членство в Европейския съюз.

Прозападно натроената Мая Санду управлява Молдова от 2020 г., след като победи на изборите за президент подкрепяния от Москва Игор Додон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG