Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия разследва предполагаемо отравяне на двама руски граждани


Наталия Арно, директорka на неправителствената организация Free Russia Foundation
Наталия Арно, директорka на неправителствената организация Free Russia Foundation

Полицията в Германия е започнала разследване по подозрения за отравяне на две руски гражданки. Това потвърди полицията в Берлин пред изданието Велт ам Зонтаг.

Новината идва, след като по-рано тази седмица руската разследваща медия "Агентство" съобщи, че две участнички в среща на руски дисиденти в Берлин са се оплакали от здравословни проблеми, които повдигат съмнения за отравяне. Срещата на руските дисиденти се е провела на 29 и 30 април и е била организирана от опозиционера Михаил Ходорковски.

Първата от участничките е Наталия Арно, директорка на неправителствената организация Free Russia Foundation. Тя напуска Русия преди 10 години и оттогава живее в изгнание в САЩ.

В публикация във Фейсбук във вторник Арно описа проблемите си като "остра болка" и "изтръпване". По думите ѝ първите "странни симптоми" са се появили, докато е била в Берлин.

"Има подозрения, че по време на скорошното ми пътуване до Европа съм била отровена, вероятно с някакъв нервнопаралитичен агент. С разследването се занимава една (или може би повече) западни разузнавателни служби", написа Арно.

Втората участничка, която се оплака след събитието в Берлин, е журналистка, наскоро напуснала Русия. Пред "Агентство" тя казва, че е усетила неуточнени симптоми по време на събитието и е потърсила помощ в берлинската болница "Шарите". Там беше лекуван руският опозиционер Алексей Навални, който беше отровен през август 2020 г.

През последните години бяха извършени няколко нападения с отрова срещу противници на руската власт. Кремъл твърдо отрича всякакви връзки със случаите.

Критикът на Путин Алексей Навални се разболя тежко по време на полет със самолет в Сибир, а европейски лаборатории потвърдиха използването на отрова от типа "Новичок".

Опозиционният политик Владимир Кара-Мурза се разболя сериозно в два различни случая в Москва - веднъж през 2015 г. и отново през 2017 г. - и двата пъти със симптоми, съответстващи на отравяне.

През 2018 г. бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с нервнопаралитичен агент "Новичок" в Солсбъри, Англия, при нападение, за което се смята, че е извършено от служители на руското военно разузнаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG