Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демерджиев поиска обяснение от "политици и магистрати" за убийството на Красимир Каменов-Къро


Вътрешният министър Иван Демерджиев
Вътрешният министър Иван Демерджиев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза в петък, че обяснение за предполагаемото убийство на бизнесмена Красимир Каменов-Къро трябва да се иска от "политиците и магистратите, които днес воюват", а до скоро са имали общ враг в лицето на Каменов.

Изказването на Демерджиев е свързано с информацията за четирима убити в Южна Африка, за които съобщи южноафриканската полиция в четвъртък. Според български медии един от убитите е бизнесменът Красимир Каменов-Къро. Свободна Европа изпрати запитване до полицията в Република Южна Африка, като не получи потвърждение на идентичността на жертвите.

Демерджиев не поясни за кои политици и магистрати става дума. "Вие знаете много добре за кого говоря и няма нужда да го пояснявам", каза той. Предполага се, че говори за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Вторият влезе в публичен конфликт персонално с Борисов, споменавайки и ДПС, след като на 12 май двете партии се обявиха за неговата оставка.

Вътрешният министър каза също, че Министерството на вътрешните работи (МВР) е получило уверение от РЮА, че представител на МВР ще бъде допуснат до разследването на убийствата.

"По повод убийството на Красимир Каменов-Къро, съпругата му и още две лица, което беше в ЮАР... МВР предприе действия да придобие цялата информация по този случай", каза Демерджиев.

Каменов е свързван с редица бизнеси в България, включително зеленчуковата борса "Къра" и дружество за паркинги в София, както и с концесии на плажове. Каменов е познат от времето на силовата групировка ВИС-2, като името му се асоциира и с разследвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис - Таки. Според информация на Би Ти Ви Каменов е живеел в РЮА през последните години.

В края на март Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на бизнесмена за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов. Каменов беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на българските власти.

По-рано на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев Каменов беше споменат като участник в схема за търговия с влияние. От прокуратурата нарекоха това "заговор" за сваляне от поста на полицейски началници и на самия Гешев.

"Мафиотска война". Какво разбрахме от сблъсъка между Гешев и неговия заместник
please wait

No media source currently available

0:00 0:30:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG