Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев съобщи за заплахи срещу него и друг прокурор


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев каза, че е има заплахи срещу него и друг прокурор. "Потвърждавам, че е отправена заплаха срещу прокурор и срещу мен. Понеже съм в отпуск по лични причини, бях уведомен по установения ред. Не съм запознат с подробности. Сигурен съм, че правоохранителните органи ще си свършат работата", написа Гешев във Фейсбук.

„Аз пак ще повторя, че не ме е страх и не бягам, а се бия. Докрай!“, пише Гешев. По-късно той публикува стихотворение „Силните“.

От пресцентъра на прокуратурата написаха профила си във Фейсбук, че прокурорът, за когото говори Гешев, е наблюдаващият прокурор по т.нар. дело “Барселонагейт”.

„Барселонагейт“ или делото за т.нар. „къща в Барселона“ е името, с което се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В четвъртък Борисов беше на разпит в Софийската градска прокуратура по това дело.

Делото „Барселонагейт“ е част от сигнала на заместник-главнияпрокурор до Висшия съдебен съвет, с който се иска освобождаването на Гешев. Сарафов казва, че Гешев е извършил престъпление като е оказал върху наблюдаващия прокурор по разследването.

През последните две седмици още двама прокурори казаха, че имат притеснения за сигурността си. Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че се страхува за живота си, защото познава "методите" на главния прокурор Иван Гешев, когото нарече "неуравновесен човек". По тази причина той е с назначена охрана.

Заместник-директорът на следствието Ясен Тодор два пъти съобщава, че го следи дрон, но засега няма назначена охрана.

Напрежението в прокуратурата ескалира след взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев. Инцидентът се случи на 1 май. Обстоятелствата около него все още не са изяснени, а информацията, която разпространиха прокуратурата и МВР беше противоречива и доведе до напрежение между институциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG