Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разпитва Ивайла Бакалова и Валентин Златев за "Барселонагейт"


Ивайла Бакалова и Валентин Златев пред прокуратурата. Колаж
Ивайла Бакалова и Валентин Златев пред прокуратурата. Колаж

Софийската градска прокуратура (СГП) разпитва бившата манекенка Ивайла Бакалова и бившият генерален директор на “Лукойл” Валентин Златев по разследването, известно като “Барселонагейт”. То е е свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Първа в прокуратурата пристигна Ивайла Бакалова, която каза пред журналисти, че има информация по случая.

“Мисля, че знам достатъчно, както и други хора знаят достатъчно, но ги е страх да говорят”, каза Бакалова преди разпита.

Тя каза, че досега прокуратурата е “спала, но най-накрая се е събудила” по случая.

Проверката по случая с къщата в Барселона започна преди три години, но до момента нямаше резултат. Това се промени през последните седмици, след като кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ако бъде избрана ще поиска оставката на Иван Гешев като главен прокурор. Ден след това шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха предложение за освобождаване на Гешев. След това главният прокурор обвини Борисов в намеса в кадровите решения в съдебната система и пусна запис от разговор с член на ВСС, който се представя като “емисар” и казва, че “Бойко” е разпоредил да се поиска отстраняването на Гешев.

Малко след това Бойко Борисов беше извикан на разпит по разследването за къщата в Барселона, прокуратурата поиска депутатския му имунитет, а в сряда разпитва и свидетели по случая.

Ивайла Бакалова е казвала в интервю през Антикорупционния фонд (АКФ), че през 2019 г. е помогнала на Борислава Йовчева - жената, за която се твърди, че е имала връзка с Бойко Борисов и е обитателка на къщата в Барселона.

Директорът на АКФ и журналист Бойко Станкушев каза пред Нова телевизия, че Бакалова е “ключов свидетел” по случая.

Другият разпитан по случая в сряда беше бившият директор на “Лукойл” в България Валентин Златев. Според “Булевард България” той е свързан със случая чрез свой служител и приближен - Александър Чаушев, който е съсобственик на фирмата Numin Invest SL, която през 2013 г. купува луксозната къща в Барселона за ползване от бившата манекенка Борислава Йовчева и семейството ѝ.

Пред журналисти в сряда Златев каза, че няма какво да каже по случая, но ще влезе и ще чуе какво ще го питат прокурорите.

“Бях поканен да дам отговори като свидетел по едно отново нашумяло дело. Отговорих в рамките на своята информираност и компетентност. Надявам се да съм бил полезен”, каза Златев разпита.

Във вторник Софийската градска прокуратура съобщи, че по случая “Барселонагейт” има доказателства за извършено от Борисов престъпление - пране на пари. Според държавното обвинение от събраните доказателства “може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено престъпление средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина”.

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов като депутат, за да може да продължи разследването срещу него. В сряда той каза, че няма да се откаже от имунитета си и отрече да има имот в Барселона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG