Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ПП-ДБ са "много близо" до решение, каза Борисов. Според Денков "има напредък"


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в четвъртък в кулоарите на парламента, че според него кандидатите за премиер на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Мария Габриел и Николай Денков са "много близо" до вземане на решение за кабинет. По думите на Денков "има напредък".

Новината идва, след като на 27 май Габриел замрази преговорите с ПП-ДБ, а след това във вторник поиска условията за кабинет да бъдат предоговорени, за да се размразят преговорите. Тя и Денков подновиха разговорите в сряда.

"Мария Габриел и Николай Денков водят преговори, мисля, че са много близко до вземане на решение", каза Борисов.

""Продължаваме промяната" искат сами да си носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с "ДА България" отговаряме на техните исканияАко има одобрени експерти от по-широк спектър и те ги приемат, това е тяхно право. Хубаво е да предложат и другите партии, много е тежко времето, има да се вземат страшно отговорни решения. Не е по силите на една партия…, но те имат високо самочувствие", добави Борисов.

По-рано сутринта Денков също коментира преговорите в кулоарите на парламента, като каза, че преговорите ще продължат и в четвъртък. "Има напредък. Няма да обсъждам състав, обсъждаме различни имена, избираме това, което е най-добро. Не е вярна информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ, търсим експерт, неполитическо лице", каза Денков.

Преди връчването на втория мандат, което се състоя в понеделник, двете партии бяха постигнали договорка за правителство с мандата на ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ, в което да се редуват двама премиери - Денков и Габриел.

След публикувани записи от Национален съвет на ПП, в които се говори за чистка в службите и държавната администрация, ГЕРБ замразиха преговорите. Записите станаха повод президентът Румен Радев препоръча на номинирания за премиер Николай Денков да не реализира втория мандат за съставяне на кабинет, защото е “дискредитиран”.

Денков и Габриел имат няколко дни до понеделник, когато е крайният срок за връщане на втория мандат на президента.

На фона на преговорите за съставяне на кабинет ГЕРБ и ПП-ДБ казаха в сряда, че се води целенасочена атака срещу опита за съставяне на редовно правителство.

Ден по-рано прокуратурата поиска депутатският имунитет на Борисов да бъде свален във връзка с досъдебно производство по случая, известен като "Барселонагейт". Според държавното обвинение има данни, че Борисов е извършил пране на пари. В сряда бившият премиер каза, че няма да се откаже от имунитета си.

Също във вторник служебният вътрешен министър подаде сигнал в прокуратурата заради изразходването на пари за подпомагане на украинските бежанци по времето на кабинета на Кирил Петков. В същия ден председателят на ДАНС обвини министри от правителството на Петков, което не е на власт от близо година, че са работили срещу интересите на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG