Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички заместници на Гешев бяха освободени, а бивш кадър от кабинета "Донев" стана зам.-главен прокурор


Мария Павлова беше избрана за заместник на главния прокурор по предложение на Борислав Сарафов.
Мария Павлова беше избрана за заместник на главния прокурор по предложение на Борислав Сарафов.

Всички четирима заместници на вече бившия главен прокурор Иван Гешев бяха освободени в понеделник на извънредно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На него бившият зам.-правосъден министър Мария Павлова в служебния кабинет на Гълъб Донев беше избрана за заместник на главния прокурор, съобщава сайтът Lex.bg.

Без дебати беше прието и заявлението на Гешев, че напуска като редови прокурор. По-рано през деня той публикува видео изявление към народа в YouTube, в което каза, че напуска съдебната система, но ще продължава да работи за истина и справедливост "политически средства".

Промените се правят, след като в петък досегашният заместник на Гешев Борислав Сарафов беше избран временно да изпълнява длъжността на главния прокурор. Ден по-рано Гешев беше освободен от поста с указ на президента Румен Радев. По-рано през седмицата ВСС гласува уволнението му, защото е уронил престижа на съдебната власт със свое изказване.

Единият заместник на Гешев Красимира Филипова подаде оставка още в петък следобед, а в понеделник тя беше приета от колегията, съобщава сайтът Lex.bg. Тя беше преназначена като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

По предложение на изпълняващия длъжността на главния прокурор Борислав Сарафов от постовете им бяха освободени други двама заместника - Десислава Пиронева и Даниела Машева. Искането си Сарафов мотивира с желанието си сформира екип, на който има доверие и споделят общи принципи и ценности.

Пиронева беше възстановена като обвинител във Върховната административна прокуратура, а Машева – като прокурор във ВКП.

Четвъртият заместник на Иван Гешев – Пламена Цветанова, подаде оставка в петък и още тогава колегията я прие. Тя беше възстановена като обвинител във ВКП.

Мария Павлова също беше назначена по предложение на Сарафов за зам. главен прокурор.

Тя е бивш министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков от 27 януари до 4 май 2017 г. Тя е зам.-правосъден министър и в служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Тези назначения по предложения на Сарафов се случват на фона на критика на начина, по който той беше избран на поста. Според правосъдния министър Атанас Славов и Съюза на съдиите в България главен прокурор, макар и временен, не може да бъде назначаван само от Прокурорската колегия на ВСС, а от Пленума на ВСС. Сарафов беше избран само от Прокурорската колегия в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG