Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Киев остава без "пътна карта" за НАТО. Асен Василев ядоса журналистите


Един от плакатите на площада във Вилнюс, където на 11 юли говори украинският президент Володимир Зеленски.
Един от плакатите на площада във Вилнюс, където на 11 юли говори украинският президент Володимир Зеленски.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Срещата на НАТО и Украйна
  • Петьо Блъсков и хомофобията
  • Журналистите и Асен Василев

Украйна не получи конкретна „пътна карта“ за преговорите си за присъединяване към НАТО. Това стана ясно от срещата на НАТО на върха, която се провежда във Вилнюс. Срещата продължава и днес.

Разногласията между НАТО и Украйна

Дотук Украйна не е постигнала и желаната от нея дума „покана“ (за членство) в документите на алианса. Напът за Вилнюс президентът Зеленски определи това като безпрецедентно и абсурдно. Украйна смята, че липсата на категорично обвързване на НАТО окуражава Москва в нейната агресия. Но дотук формулата на алианса за пътя на Украйна към НАТО гласи: „когато членовете са съгласни и условията бъдат изпълнени“.

Успехът за Украйна

НАТО ще има дългогодишна програма за помощ на Украйна, която да улесни прехода й към стандартите на алианса. Ще има съвет НАТО-Украйна – структура, каквато съвсем доскоро имаше за самата Русия, докато тя беше смятана за партньор на организацията. Подробностите се очакват днес. Предстои и среща между президентите Байдън и Зеленски.

По-рано стана ясно, че Франция ще достави на Украйна още ракети SCALP с голям обсег.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Украйна и България

Защо България продава на Украйна оборудването за АЕЦ „Белене“? Депутатът от ПП-ДБ Иво Мирчев разказва за това пред Генка Шикерова в „Студио България“.

Има събития, които водят до обрати в нагласите на хората и те са с ранга на „просветление“. Без да иска, човек се оглежда в тях и формира позиция, която дотогава не е могъл да открие за себе си. Едно от тези събития е визитата на украинския президент Зеленски в България, пише Стефан Попов и обяснява защо.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Хомофобията. Достъпът до информация

Петьо Блъсков и „Труд медиа“ бяха окончателно осъдени за хомофобия, проявена в статия от 2019 г. Решението е окончателно. То е голяма рядкост за българската съдебна практика.

20 журналисти бойкотират новите правила за акредитация в Министерството на финансите (МФ). Причините са три – МФ не иска да допуска журналисти на свободна практика, нито медии без обособена финансова или икономическа рубрика, а журналистите трябва да отразяват редовно точно тази тематика.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Здравната каса. Сметната палата

Парламентът не успя да избере шеф на здравната каса и сега трябва да започне нова процедура. Кандидатката за поста беше Жени Стайкова, номинирана от БСП, която не успя да събере достатъчно подкрепа. Часове по-рано беше оттеглена кандидатурата на Иванка Динева, номинирана от ГЕРБ.

Председателят на Сметната палата не беше допуснат до работното си място със заповед на самата институция. Цветан Цветков заемаше шефския пост до януари, но после Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на парламента за неговото отстраняване. Докато Цветков не е допускан до работа, тече процедура по избор на нов шеф.

И три препоръки

Петър Мицин спечели три златни медала на европейското първенство по плуване за юноши. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако се чудите коя гимназия е най-добрата за вашия успех в 7 клас, вижте платформата „Избери гимназия“. Тя е направена от студентите на Атанас Карашенски от НБУ.

Алфред Галимов влиза в руската армия, защото няма пари, а там плащат добре. Дават му почивка от фронта за 5 месеца, а той се самоубива – не иска да се върне на фронта, а не намира пари, с които да се „откупи“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG