Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко и Путин се шегуват за нахлуване в Полша по време на среща в Санкт Петербург


Срещата между Лукашенко и Путин се проведе в неделя, 23 юли, в Санкт Петербург.
Срещата между Лукашенко и Путин се проведе в неделя, 23 юли, в Санкт Петербург.

Лидерите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко проведоха среща в Санкт Петербург в неделя, по време на която са чути да се шегуват за нахлуване в Полша и да описват контранастъплението на Украйна като провал.

Лукашенко е чут от присъстващи медии да казва на Путин в очевидно шеговит тон, че бойци от руската наемна група "Вагнер", които сега обучават армията на Беларус, искат да преминат през границата в Полша. Тя е член на НАТО.

„Момчетата от "Вагнер" започнаха да ни стресират – те искат да отидат на запад. „Хайде да отидем на екскурзия до Варшава и Жешов“, е цитиран да казва Лукашенко.

Репликата идва дни, след като Полша премести допълнителни войски към границата си с Беларус. Варшава каза, че това е в отговор на пристигането на силите на "Вагнер" в Беларус. Те отидоха там след краткотрайния бунт срещу ръководството на армията в Русия миналия месец.

Москва предупреди, че всяка агресия срещу съюзника ѝ Беларус ще се счита за нападение срещу Русия.

Беларус открито е най-верният съюзник на Русия откакто тя нападна Украйна. Въпреки че не изпрати свои войски в Украйна, Лукашенко позволи на Москва да използва територията на Беларус, за да започне своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и оттогава се среща често с Путин.

Проваленият бунт на Пригожин в 60 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

В друг коментар по време на срещата в Санкт Петербург Лукашенко казва на Путин заяви, че контранастъплението на Украйна "се е провалило".

"Няма контранастъпление", казва Лукашенко, цитиран от руските информационни агенции.

Путин на свой ред отговаря, че контранастъпление „съществува, но се провали“.

Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива миналия месец, но досега е постигнала само малък напредък срещу добре укрепилите се руски сили. Те контролират над една шеста от нейната територия след близо 17 месеца война.

"Всяка улица е минирана". Скрити опасности забавят контраофанзивата на Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG