Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Блокадите остават. Депутатите се залавят с конституцията. Русия мести своя флот


Руският удар по село Хроза в Харковска област отне живота на над 50 души.
Руският удар по село Хроза в Харковска област отне живота на над 50 души.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Блокадите
  • Споразумението
  • Руският черноморски флот

В парламента започва обсъждането на промените в конституцията. Предложенията са свързани основно със съдебната власт.

Блокадите

Към 7 сутринта енергетиците продължават да блокират магистрала „Тракия“, Подбалканския път и Прохода на републиката, съобщава БНР. Протестиращите продължават да настояват, че териториалните планове за справедлив енергиен преход трябва да бъдат изтеглени от европейските институции. Премиерът Денков обясни в четвъртък защо това не бива да се прави и каза, че протестиращите неоснователно мислят, че именно тези планове „затварят централите“.

Блокадата продължава вече седмица въпреки сключеното споразумение на миньорите с правителството и при постоянно променящи се искания. Сега протестиращите казват, че не вярват в изпълнимостта на договора.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Споразумението

За какво всъщност се договориха правителството и протестиращите енергетици? Внимателен поглед към споразумението показва, че няма ясен и еднозначен отговор на този въпрос. Двете страни са се опитали да решат едно невъзможно уравнение.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Вот на недоверие

„Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП внесоха вот на недоверие към правителството. Те смятат, че кабинетът не се справят с политиката в енергетиката. Трите партии имат само 71 гласа в парламента, а за сваляне на кабинета им трябват поне 121. Бойко Борисов каза, че партията му ГЕРБ няма да сваля правителството, но отправи критики към няколко министри, които определи като аматьори.

Всеки осми депутат е кандидат в изборите за местна власт, пише „Дневник“. Повече от половината от тях са от партия „Възраждане“.

Кампанията за местните избори замени разговора за градовете с обсъждане на ДС и на журналистиката. Светла Енчева приземява нещата – тя описва живота на човек с временно или трайно увреждане в Германия и в България. Става дума за тротоарите, праговете и за всичко, което Ян Геел нарича „градове за хората“.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Гражданството на Кирил Петков

Прокуратурата прекрати разследването за гражданството на Кирил Петков. Случаят е от 2021 г., когато ГЕРБ подаде сигнал в прокуратурата – за това, че при назначаването си в служебния кабинет на Стефан Янев Петков е имал и канадско гражданство. По-късно Конституционният съд реши, че указът, с който Петков е било назначен за министър, е бил противоконституционен.

Фронтът

Руска ракета уби над 50 души в село Хроза в Харковска област. Хората са били събрани на панихида на войник от селото. В Хроза е имало общо около 300 жители.

Украйна съобщи, че напредва на юг и задържа руските сили на изток. Украинският военен експерт Олег Жданов смята, че и двата фронта са в патова ситуация, тоест и двете страни нямат поле за сериозен ход. По думите му така не може да продължава дълго и промяната би дошла, след като една от страните въведе свой резерв в част от фронта.

Русия

Москва ще строи своя нова постоянна военноморска база – в сепаратисткия район Абхазия, който принадлежи на Грузия. Русия нападна Грузия през 2008 г. и за броени дни отцепи от територията й два района, сред които и Абхазия. Новината за нова база на черноморския флот идва след като Украйна зачести с ударите си по сежашната база на Москва в окупирания Крим.

Русия пренаписа учебниците по история за 10-и и 11-и клас. Първо се говореше, че това е направено, за да се подмени историята на сегашната война срещу Украйна, но се оказа, че там има повече дезинформация – включително за народите в СССР, които бяха депортирани или преследвани от Сталин.

И две препоръки

Норвежецът Юн Фосе получи Нобеловата награда за литература. В България издателство „Лист“ издаде книгата му с три кратки романа „Трилогия – бдения. Бленуванията на Улав. Отмала“ в превод на Стела Джелепова.

Честит рожден ден на Брайън Джонсън от AC/DC. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG