Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите чужденци, сред които и българи, напуснаха Ивицата Газа през пункта Рафах


За първи път от началото на войната цивилни граждани напускат Ивицата Газа през граничния пункт Рафах.
За първи път от началото на войната цивилни граждани напускат Ивицата Газа през граничния пункт Рафах.

За първи път от повече от три седмици на цивилни граждани беше разрешено да напуснат Ивицата Газа през граничния пункт Рафах и да влязат в Египет. Това е единственият изход от Ивицата Газа.

Паравоенната групировка Хамас, която управлява анклава, даде разрешение за напускане на 500 чужденци или палестинци с двойно гражданство, както и на десетки ранени и болни, които се нуждаят от спешно лечение.

Сред напускащите Газа има и много българи. Свободна Европа опита да се свърже с част от тях, но повечето не отговориха на позвъняванията. Един от тях потвърди, че в момента преминават границата.

BBC съобщи, към 14:35 часа в сряда, че най-малко 20 палестински пациенти и повече от 100 души с двойно гражданство влязоха в Египет през граничния пункт Рафах

Списъкът на Хамас с имената на хората, които могат да напуснат Газа, беше публикуван тази сутрин. В списъците има граждани на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, действащи в Ивицата.

Една от българките в този списък е 29-годишната Самар Чинино. Пред БНТ тя разказа, че чака на пункта с трите си деца - на 7, на 4 и на 1 годинка. Със нея е сестра ѝ, която също е български гражданин и 3-месечното ѝ бебе.

"Тук има много хора от различни националности. Тръгнала съм само с една чанта. Не ни дават храна и вода на границата, но аз нося за децата поне. Никой не ни казва кога ще преминем", каза Чинино. Тя разказва, че иска да отиде в България- "там, където няма война, спокойно е". Майка им е българка и в момента е в България, а баща им ги очаква в Турция с други братя и сестри.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Чинино каза още, че от другата страна на границата в Египет ги чака консул от българското посолство.

"Цялото ми семейство се тревожи, че не може да напусне. Израел ни атакува и не знаем какво да правим - нямаме ток, нямаме нищо и нищо не знаем. Децата се разболяха, защото въздухът е токсичен. Не можем да дишаме, не можем да живеем, нямаме вода, храна, а сме с малки деца", разказва Самар Чинино пред БНТ.

Споразумението между "Хамас", израелските власти и Египет, което позволява на тежкоранени и чужденци да напуснат ивицата Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар и в координация със САЩ, съобщава Ройтерс. Не се уточнява докога ще бъде отворен контролният пункт.

В неделя Израел обяви началото на втория етап на войната, която в началото на месеца започна срещу палестинската паравоенна групировка Хамас.

Войната започна с атаката от 7 октомври, когато Хамас навлезе в 27 селища на Израел, уби над 1400 души и взе за заложници хора от 212 семейства по данни към 23 октомври. Това беше съпроводено с мащабна ракетна атака. На следващия ден Израел обяви, че е във война, чиято цел е унищожението на Хамас, а ЕС, САЩ и други страни изразиха опасение, че конфликтът може да се разрасне към други страни.

УНИЦЕФ, детският фонд на ООН, съобщи във вторник, че досега в Газа са били убити 3450 деца. "Газа се превърна в гробище за деца", каза в Женева говорителят на организацията Джеймс Елдър.

Хамас е групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. От 2007 г. тя управлява Ивицата Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG