Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Снегът спря тока. Пеевски пробва публиката: ще си трае ли, ако реши да е премиер?


Улица в столичния ж.к. "Илинден" в събота.
Улица в столичния ж.к. "Илинден" в събота.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Снегът
  • Пеевски
  • Санкциите

Първият сняг, който заваля в петък, остави стотици хиляди без ток, затрупа пътища и събори много дървета. Такъв сняг обикновено се натрупва за няколко дни, каза министърът на околната среда Юлиян Попов.

Вечерта в неделя имаше близо 800 хил. домакинства, останали без ток. По-рано през деня те бяха почти двойно повече. Над 120 души бяха евакуирани от хижи и блокирани в снега автомобили. В десет участъка спряха да се движат влакове. Над 280 училища в страната няма да работят в понеделник. София беше чистена с десетки снегорини още от петък вечерта и е проходима.

Всичко, свързано с обилния снеговалеж, е описано тук на едно място.

Делян Пеевски

„Да ме изберат за премиер. (...) Очаквам номинацията още днес“, каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Формалният повод за това беше ситуацията с обилния снеговалеж – Пеевски сметна, че премиерът не се е справил с нея и го посъветва да отиде при бедстващите. После предложи да стане той самият премиер, твърдейки, че може да се справи.

Това, което се случва, е изсветляване на реалната власт на Делян Пеевски, каза журналистът Петко Георгиев пред БНР. Според него ДПС има намерение за открито включване във властта. В рамките на същото разсъждение той постави и въпроса „къде ще отиде рафинерията „Лукойл“ – опасявам се, че няма да е при големия западен инвеститор, на който всички ние бихме се надявали“, каза той.

Нападнат кораб с българи на борда

Близо до Йемен беше задържан още един кораб, свързан с Израел. На борда му има двама български граждани. Танкерът „Сентрал парк“ е собственост на компания, влизаща в бизнес активите на израелски милиардер.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Еврозоната

Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P) повиши перспективата пред рейтинга на България от стабилна на положителна. Според агенцията има вероятност „поне 1 към 3“, че България ще се присъедини към еврозоната в следващите 24 месеца.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Бюджетът. ДДС

Правителството одобри бюджета за 2024 г. В него е заложена минимална заплата от 933 лв., както и ръст на пенсиите и инвестициите. Максималният осигурителен праг се повишава от 3400—на 3750 лв. Парите за отбрана ще нараснат до 2,05%. БВП трябва да нарасне до 3,2%.

ДДС за ресторантьорите и хотелиерите остава 9% до края на 2024 г., решиха депутатите на първо четене на занъчните закони. Обичайният ДДС е 20%, но кабинетът на Борисов предостави облекчения на тези бизнеси заради пандемията от COVID-19.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Насилие срещу жени

Снегът и студът не спряха хора в София, Пловдив, Велико Търново и Варна да протестират срещу домашното насилие. Предполага се, че през 2023 г. в България са убити 20 жени – жертви на своите партньори. Това е броят на случаите, описани в медиите, никой не знае колко са всъщност. Във видеообръщение премиерът Николай Денков каза, че борбата срещу насилието над жени е на всички нас.

В събота беше Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени.

В Италия протичат множество протести срещу домашното насилие. Последният повод е убийството на студентката Джулия, за което е задържан приятелят ѝ. През 2023 г. в Италия е имало 55 жени, убити от техни партньори.

И три препоръки

В петък се открива изложба на фотографката Яна Лозева в столичната „Топлоцентрала“. Яна Лозева е Човек на деня на Свободна Европа.

Постите ли? Стефан Дечев описва традициите в постите на мюсюлмани и юдеи, за да по какво те си приличат и различават с тези на православните християни.

Технологичният свят преживя турбуленция в последните седмици. Всичко се завъртя около фигурата на Сам Олтман, главен изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект OpenAI. Първо го уволниха, после той започна нова работа, а накрая се върна на стария пост. Александър Пенов обяснява какво значи това.

... плюс моят личен фаворит

Една 19-етажна сграда в София е собственост на Алексей Чепа - приближен до Путин депутат, който е подложен на какви ли не санкции. Това е само един пример за това, как България, а и не само тя, позволява да се избягват санкциите, наложени на Русия заради войната й в Украйна. Разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални и на Стоян Георгиев за bTV.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG