Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не мисли, че това е краят". Боно и публика скандираха името на Навални на концерт в Лас Вегас


Вокалистът на групата U2 Боно (вляво)
Вокалистът на групата U2 Боно (вляво)

В продължение на повече от половин минута няколко хиляди души скандират името му: "Алексей Навални, Алексей Навални".

"Предстои битка, много битки са загубени. Но никога няма да видиш края на пътя, докато пътуваш с мен", започва да пее след това вокалистът.

Това се случи в събота по време на концерт на ирландската рок група U2 в Лас Вегас. Тогава вокалистът на бандата Боно призова публиката да отдаде почит на Алексей Навални след новината за смъртта му и да скандира името му.

Това е една от хилядите прояви в памет на опозиционера по света, след като в петък управата на затворите в Русия съобщи, че Навални е починал в наказателната колония, в която излежаваше присъдите си.

Ден след това от екипа му потвърдиха информацията. Хиляди хора се събраха на бдения пред руските посолства по света, а в Русия хората започнаха да оставят цвета пред спонтанни мемориали. Там се стигна и до арести, като полицията задържа повече от 300 участници в такива прояви.

По време на концерта си в събота в Лас Вегас Боно призова публиката да се включи в проявите в памет на Навални, като произнесе името му. Той припомни, че президентът на Русия избягва да назовава Навални дори и в редките случаи, когато говори за него. На годишната си пресконференция на 14 декември, например, Путин, в отговор на въпрос защо Навални не е бил допуснат до президентските избори, нарече опозиционера „споменатия персонаж“ и нито веднъж не каза името му.

"Алексей Навални избра да се откаже от своята [свобода]", каза в събота Боно.

"Путин никога не произнася името му. Затова си помислих - днес тук сме се събрали свободни хора, хора, които вярват в свободата. Затова трябва да кажем името му. Не е достатъчно просто да го запомним, трябва да го кажем", добави той.

След това публиката започна да скандира името на Навални, а Боно изпя песента ""Не мисли, че това е краят" (Donʼt Dream Itʼs Over) на Crowded House.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. До момента няма официално заключение за причините за смъртта му, а близките му не са получили достъп до тялото.

В събота Боно припомни и че следващата седмица се навършват две години от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и призова САЩ да продължат с подкрепата за нападната страна.

"За тези хора "свобода" е най-важната дума на света. Толкова важна, че украинците се бият и умират за нея", каза той.

През последните месеци помощта от САЩ за Киев е блокирана в американския Сенат заради опозицията на Републиканската партия. Тя обаче е ключова, за да може Украйна да продължи да се отбранява.

Музикантът Боно е известен с активната си гражданска позиция. През май 2022 г. той пя в знак на подкрепа за Украйна на метростанция в Киев, която беше превърната в бомбоубежище заради въздушните атаки на руската армия срещу столицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG