Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да успокоя стареца". Адам Сандлър, който печели публиката с чувството си за хумор


Адам Сандлър
Адам Сандлър

Филмите му често предизвикват интерес в кината, но рядко успяват да спечелят одобрението на критиката. Това обаче отдавна не го тревожи. Днес той е един от най-успешните актьори в Холивуд.

За него никога не е имало съмнение, че е забавен. Като тийнейджър се качва на комедийната сцена и никога не слиза оттам. Вместо това той пренася чувството си за хумор във филмите, които прави.

Той е Адам Сандлър и според Forbes е най-добре платеният актьор за 2023 г. За този период той е спечелил над 73 млн. долара. Значителна част от тях са заради филмите, които снима за платформата Нетфликс.

Адам Сандлър е роден през 1966 г. в Ню Йорк. Майка му е детска учителка, а баща му - електроинженер. Сандлър казва, че семейството му никога не му е казвало по кой път да поеме в живота си, но буйният нрав на баща му му е повлиял.

"Темпераментът на баща ми доведе до това, че аз развих чувство за хумор, за да успокоя стареца", казва Сандлър, цитиран от платформата за оценка на филми iMDB.

Като малък чувството му за хумор му носи неприятности. В училище често го наказват заради шегите му, но това не го спира. На 17-годишна възраст той за първи път се качва на комедийната сцена в Бостън.

След като завършва училище, Сандлър започва да се чуди накъде да продължи. Един от братята му го съветва да стане комедиант. Така Сандлър се записва да учи актьорско майсторство в Нюйоркския университет.

Тогава университетските клубове се превръщат в негова сцена. За представленията си взима само по 10 долара на вечер, но за него това не е важно.

По време на първата си година в университета Сандлър получава постоянна роля в телевизионната програма "Шоуто на Бил Козби", но участва само в четири епизода.

Сандлър приема наградата си за любим комедиен актьор за ролята си във филма "Баща мечта" на шестите годишни награди "Блокбъстър" в Лос Анджелис, 2000 г.
Сандлър приема наградата си за любим комедиен актьор за ролята си във филма "Баща мечта" на шестите годишни награди "Блокбъстър" в Лос Анджелис, 2000 г.

Междувременно продължава работата си като стендъп комик. По време на едно от представленията си в Лос Анджелис е забелязан от комедианта Денис Милър, който го препоръчва на Лорн Майкълс - продуцента на американското комедийно шоу "На живо в събота вечер".

Първоначално Сандлър започва да работи там като сценарист, след което става член на актьорския състав. През 1995 г. той е уволнен заедно с част от останалите актьори заради ниския телевизионен рейтинг.

"Това беше рядък момент в историята на шоуто, в който зрителите и критиците бяха на едно и също мнение. Всички бяха съгласни, че тези хора не са смешни", казва Майкълс пред CBS.

След това Сандлър навлиза в киното. Първоначално ролите му са малки, а първият му успех идва с филма "Били Медисън", на който е и сценарист. Хуморът на Сандлър, макар и осмиван от някои критици като лекомислен, се оказва популярен сред зрителите.

През годините той продължава с комедийните си роли в редица филми, сред които "Щастливият Гилмор" (1996) и "Баща-мечта" (1999). Участва и в романтични и драматични филми като "Гроги от любов" (2002), "Спенглиш" (2004) и "Любовта в мен" (2007).

За ролята си в "Гроги от любов" Сандлър печели одобрението на критиците и получава номинация за "Златен глобус". Наградите обаче никога не са били в основата на това, което актьорът прави.

"Не бях дете, което расте и си мисли: "Един ден ще получа "Оскар" и ще произнеса реч". Не съм го мислил. Искам просто да правя това, което мога, по възможно най-добрия начин", казва Сандлър.

Въпреки това критиците невинаги са на негова страна. Всъщност повечето от филмите му получават отрицателни отзиви от тях.

"Тези неща вече не ме нараняват. Преди 20 години това ми влияеше. Бях шокиран, питах се: "Какво стана? Те казват, че не ставам?" Мислех, че съм добър в това", казва Сандлър и добавя: "Обичам всеки филм, който някога съм правил".

През 2019 г. Сандлър се завръща в "На живо в събота вечер" като водещ и получава номинация за награда "Еми". Година по-късно излиза филмът "Нешлифовани диаманти", с който Сандлър излиза от обичайно комедийната си роля. За участието си във филма той получава няколко награди, включително номинация за най-добър актьор на наградите "Изборът на критиците".

През 2014 г. продуцентската компания на Сандлър започва партньорство с платформата за филми Нетфликс. През 2020 г. стана ясно, че това партньорство ще бъде удължено за още четири филма, а в началото на 2024 г. Нетфликс съобщи, че Сандлър ще участва в създаването на ново комедийно шоу за платформата.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG