Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем статуетки за "Опенхаймер" и първа - за Украйна. При кого отидоха наградите "Оскар"


Килиън Мърфи, който изигра главната роля в „Опенхаймер“, и режисьорът на „20 дни в Мариупол“ Мстислав Чернов на церемонията по връчване на наградите „Оскар“, 10 март 2024 г.
Килиън Мърфи, който изигра главната роля в „Опенхаймер“, и режисьорът на „20 дни в Мариупол“ Мстислав Чернов на церемонията по връчване на наградите „Оскар“, 10 март 2024 г.

Филмът за бащата на атомната бомба „Опенхаймер“ спечели 7 статуетки на 96-ите награди „Оскар“ в нощта на неделя срещу понеделник. „20 дни в Мариупол“, който разказва за първите дни от руската инвазия в Украйна през 2022 г., донесе на Киев първата статуетка „Оскар“ в категорията за най-добър документален филм.

Новината за наградите идва след година на стачки в киноиндустрията в САЩ. През 2023 г. хиляди филмови и телевизионни сценаристи и актьори протестираха за по-високо заплащане. Това доведе до забавянето на работата по много продукции.

В тазгодишните награди „Оскар“ филмът на Кристофър Нолан „Опенхаймер“ триумфира в категориите за най-добър филм, режисьор, актьор, поддържаща мъжка роля, кинематография, оригинална музика и монтаж.

„Направихме филм за човека, създал атомната бомба, и за добро или лошо - живеем в света на Опенхаймер“, каза Килиън Мърфи, който взе статуетката за главна мъжка роля във филма. Той посвети наградата си на миротворците по света.

Останалите номинирани в категорията за най-добър филм бяха „Американска литература“, „Анатомия на едно падане“, „Барби“, „Заседнали“, „Убийците на цветната луна“, „Маестро“, „Клети създания“, „Зоната на интерес“ и „Минали животи“.

Първи „Оскар“ за Украйна

Няколко седмици след втората годишнина от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., „20 дни в Мариупол“ стана първият украински филм, отличен с награда „Оскар“.

Той е съвместна продукция на Асошиейтед прес и Фронтлайн. Режисьор е видеожурналистът Мстислав Чернов, който прекарва 20 дни с екипа си в обсадения Мариупол в началото на инвазията и натрупва над 30 часа материал от случващото се.

Рейни Аронсон-Рат, Мстислав Чернов и Мишел Мизнер по време на церемонията по връчване на наградите „Оскар“, 10 март 2024 г.
Рейни Аронсон-Рат, Мстислав Чернов и Мишел Мизнер по време на церемонията по връчване на наградите „Оскар“, 10 март 2024 г.

„Това е първият „Оскар“ в украинската история и за мен е чест“, каза Чернов по време на церемонията, след като получи статуетката заедно с продуцентите на филма Рейни Аронсон-Рат и Мишел Мизнер.

„Вероятно ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже, че му се иска никога да не беше правил този филм“, добави Чернов. „Бих го заменил за свят, в който Русия никога не е нападала Украйна.“

Режисьорът призова Москва да прекрати агресията си срещу Киев и да освободи всички украински заложници.

„Можем да направим така, че истината да възтържествува, а жителите на Мариупол и тези, които са дали живота си във войната, никога да не бъдат забравени. Защото киното формира спомени, а спомените формират историята“, каза още Чернов.

Втори „Оскар“ за Ема Стоун

В категорията на най-добра женска роля беше отличена Ема Стоун за представянето си във филма на Йоргос Лантимос „Клети създания“. Това е втората награда „Оскар“ за Стоун след отличието ѝ през 2017 г. за филма „Ла Ла Ленд“.

Така Ема Стоун стана осмата жена в света, спечелила две статуетки преди 35-годишна възраст. Със същото постижение са известни Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Елизабет Тейлър и други актриси.

Отличието на Стоун беше изненадващо, защото почти сигурен фаворит в категорията беше Лили Гладстоун с ролята си в „Убийците на цветната луна“. Филмът на Мартин Скорсезе обаче не спечели нито един „Оскар“.

„Клети създания“ спечели още няколко статуетки в категориите за костюми, дизайн на продукция, грим и прически.

Най-добър международен филм стана историческата драма „Зоната на интерес“, който беше номиниран и в категорията за най-добър филм.

Победителите в категориите за най-добра мъжка и женска главна и поддържаща роля - Робърт Дауни Джуниър, Да'Вин Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи.
Победителите в категориите за най-добра мъжка и женска главна и поддържаща роля - Робърт Дауни Джуниър, Да'Вин Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи.

При „Анатомия на едно падане“ на режисьорката Жюстин Трие отиде отличието за най-добър оригинален сценарий.

Списък на всички победители

Най-добър филм - „Опенхаймер“

Най-добър режисьор - Кристофър Нолън за „Опенхаймер“

Най-добър актьор - Килиън Мърфи за „Опенхаймер“

Най-добра актриса - Ема Стоун за „Клети създания“

Най-добър актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни Джуниър за „Опенхаймер“

Най-добра актриса в поддържаща роля - Да'Вин Джой Рандолф за „Заседнали“

Най-добър международен филм - „Зоната на интерес“

Най-добър анимационен филм - „Момчето и чаплата“

Оригинален сценарий - „Анатомия на едно падане“

Адаптиран сценарий - „Американска литература“

Визуални ефекти - „Годзила минус едно“

Оригинална музика - „Опенхаймер“

Песен от филм - What Was I Made For? на Били Айлиш и Финиъс О'Конъл от „Барби“

Най-добър документален филм - „20 дни в Мариупол“

Кинематография - „Опенхаймер“

Костюми - „Клети създания“

Късометражен филм - „Невероятната история“ на Хенри Шугар от Уес Андерсън

Късометражен анимационен филм - War is Over! по песни на Джон Ленън и Йоко Оно

Късометражен документален филм - The Last Repair Shop

Монтаж - „Опенхаймер“

Звук - „Зоната на интерес“

Дизайн на продукция - „Клети създания“

Грим и прически - „Клети създания“.

На кино в розово. "Барбенхаймер" чупи рекорди
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG