Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР претъри офиси на Васил Божков. Акцията е свързана с убийството на Алексей Петров


Колаж на Васил Божков и Алексей Петров.
Колаж на Васил Божков и Алексей Петров.

Спецполицаи от СДВР и ГДНП претърсиха офиси на Васил Божков в София. Акцията е свързана с разследването за убийството на Алексей Петров, съобщи пресцентърът на МВР.

"На територията на столицата се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на убийството на Алексей Петров", се казва в съобщението на вътрешното министерство.

"Търсиха документи, свързани с фирми, с които аз нямам нищо общо, освен с една. На мен имената на тези фирми нищо не ми говорят", каза Божков, цитиран от БТА.

След претърсванията Божков беше разпитан.

Васил Божков се завърна в България през лятото на 2023 г., след като повече от три години се укриваше в Дубай. Това се случи, след като през 2020 г. срещу него бяха повдигнати множество обвинения във връзка с оглавяване и участие на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и други. При завръщането си в България той беше арестуван, а по-късно пуснат под домашен арест.

През лятото на 2023 г. адвокатът на Божков Георги Гатев каза, че едно от обвиненията срещу клиента му е по криминалното дело за подбудителство за четири убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров от 2015 г.

Бившата барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и университетски преподавател Алексей Петров беше убит при стрелба в средата на август 2023 г. За него Бойко Борисов каза, че е съдействал за формирането на настоящия кабинет, подкрепян от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Божков обвинява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър от партията Владислав Горанов и пиарката на формацията Севделина Арнаудова в схема за изнудването му.

Последната публична изява на Божков беше в интервю пред Свободна Европа през декември. В него той повтори обвиненията си към тримата и отправи още обвинения към председателя на парламентарната група на ДПС и санкциониран от САЩ за корупция Делян Пеевски, както и срещу бизнесмена Кирил Домусчиев.

В публикация в социалните мрежи Божков нарече действията на полицията "репресия".

"Поредната политическа репресия. Действат като през 2020. Лъжат медиите и създават зрелища. Времената вече са други", написа той.

Пред медиите адвокатът на Божков Георги Гатев каза, че клиентът му е бил придружен от полицията за разпит като свидетел. Гатев твърди, че претърсванията са свързани с досъдебно производство в СДВР, което се води от миналата година, във връзка с фирми и тяхната дейност. Той каза, че Божков е бил свързан преди с някои от фирмите, но те са прехвърлени на друго лице.

В интервюто си за Свободна Европа през декември Васил Божков отрече да има връзка с убийството на Алексей Петров.

„Аз нямам нищо общо с Алексей, Бог да го прости, не съм имал нищо общо. Нямаме конфликт на интереси, нямаме пресечни точки. Виждали сме се няколко пъти „Здравей – здрасти“ и това е, познаваме се“, каза Божков пред Генка Шикерова.

През юни 2021 г.Васил Божков беше санкциониран заради "значителна роля в корупцията в България“. По същото обвинение тогава бяха санкционирани още Делян Пеевски, бившият заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и бившият зам.-министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Александър Манолев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG