Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-хлъзгавият член на мафията". Пеевски е стоял зад купуването на Нова телевизия, смята Васил Божков


Васил Божков даде интервю на Генка Шикерова за Свободна Европа.
Васил Божков даде интервю на Генка Шикерова за Свободна Европа.

Делян Пеевски е бил пълноправен партньор в Нова телевизия по времето, в което медията е купена и притежавана от бизнесмена Кирил Домусчиев. Това каза в интервю за Свободна Европа бизнесменът Васил Божков, който днес е обвиняем за изнудване, подкупи, пране на пари и злоупотреби в хазарта.

За присъствието на Пеевски в притежанието на Нова телевизия няма документална следа, добави Божков. Според него такава е ситуацията с всички участия в бизнеси на Пеевски.

Свободна Европа потърси Пеевски и Домусчиев по телефона и изпрати писмени въпроси до пиар на Движението за права и свободи (ДПС), пресцентъра на партията, имейли на бизнеси на Домусчиев, както и до верифицирания му личен профил във Фейсбук. До публикуването на новината не получихме отговори.

Думите на Божков идват, след като преди седмица прокуратурата прекрати разследване за изнудването му от страна на високопоставени политици и функционери. Разследването беше срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Проверяваха се твърдения на самия Божков за това, че е бил рекетиран, за да оцелее бизнесът му.

Божков, Пеевски и Горанов са санкционирани от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“. Към днешна дата Пеевски е председател на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) и е кандидат за лидерския пост в партията. Той е и част от парламентарното мнозинство, което подкрепя правителството.

Още през 2020 г. Божков свърза Домусчиев със схема за изнудване. Той твърдеше, че е бил принуден да подпише договор за реклама в Нова телевизия, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб „Лудогорец“, който също е собственост на Домусчиев. Тогава Божков каза, че в замяна е получавал съдействие при работата си с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Божков повече от три години се укриваше в Дубай, но през лятото на 2023 г. се прибра в България и даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на Борисов, Горанов и Арнаудова. Божков твърди, че освен това е плащал и такса „спокойствие“, за да се приемат закони, облагодетелстващи негови фирми.

В сряда пред Свободна Европа Божков повтори тезите си за това, че е бил рекетиран от Борисов и Горанов, и е предавал парите на Арнаудова, а понякога и на съпруга ѝ Делян Димитров.

В интервю, водено от Генка Шикерова, Божков каза още, че е имал желание да закупи Нова телевизия, но Пеевски му е попречил. Така частната телевизия е преминала в ръцете на Домусчиев и Пеевски, а впоследствие Домусчиев се е нуждаел от пари за издръжката на телевизията. Тогава Божков е бил изнуден от бившия министър на финансите Владислав Горанов да финансира телевизията.

„Купувайки тази телевизия, заедно с Делян Пеевски между другото, защото Делян беше пълноправен партньор там, на нея ѝ трябваха пари за издръжка“, каза Божков. Той добави, че за това няма доказателства, защото Пеевски е действал така във всички бизнеси, които някога са били свързвани с него.

„А къде е фигурирал Пеевски въобще? - попита реторично Божков. "Той затова е най-хлъзгавият и най-трудният член на мафията. Къде фигурира Пеевски, той един подпис не е поставил, но де факто ръката му е навсякъде“, каза Божков, който го свърза още с „Булгартабак“, „Лафка“ и „Общинска банка“.

През март 2019 г. Кирил Домусчиев и брат му Георги придобиха Нова телевизия след серия от противоречиви решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Две години по-късно – през март 2021 г. те продадоха телевизията на "Юнайтед медия", чиято компания майка “Юнайтед груп" купи българския телеком БTK (Vivacom).

Финансовият министър в два кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов беше санкциониран за корупция заради това, че е участвал в схема, при която български длъжностни лица са получили подкупи в замяна на приемането на законодателство.

Подкупите са в размер на „десетки милиони евро“, а законите облагодетелстват „кръгове в хазартния бизнес“. Този разказ съвпада изцяло с твърденията на Божков за схемата за неговото изнудване от Борисов, Горанов и Арнаудова, в която е замесен и Домусчиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG