Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП и ДБ видяха атака на Радев и активиране на "руска агентура" след убийството на Алексей Петров


Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков
Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков

"Продължаваме промяната" обвини президента Румен Радев, а съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов - "руската агентура" в страната, за атаките по двете партии след убийството на бившата барета Алексей Петров. Това става ясно от отделни позиции, публикувани в четвъртък.

Те идват, след като по-рано представители на предишното служебно правителство, назначено от Радев, както и на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", излязоха със сходни твърдения, че Петров е посредничил за съставянето на правителството на ПП-ДБ с ГЕРБ. От трите опозиционни партии използваха случая и за да обвинят конкретно Кирил Петков и неговия баща във връзки с Петров. Бизнесменът и бивш секретен сътрудник беше застрелян по обяд в сряда.

"След убийството на Алексей Петров се забелязва, че руската агентура у нас е получила инструкции да се възползва от създалата се ситуация и да работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната", написа Атанас Атанасов от ДБ в сряда.

Атанасов, който е бивш шеф на Националната служба за сигурност, поиска в тази връзка и спешно свикване на заседание на Съвета по сигурността към МС, на който "да се предложат конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете и противодействие на актуалните заплахи за националната сигурност".

От ПП от своя страна видяха роля на президента Румен Радев в нападките към партията след убийството.

"Не коментираме спекулации, зад които прозира желанието на президента да няма редовно правителство, за да се върнат "служебните" схеми, недосегаеми заради контрола върху службите за сигурност", са казва в официалното изявление на ПП.

"Напомняме, че все още главният секретар на МВР и шефът на ДАНС са назначения на служебното правителство и с подписа на президента Радев", пише още в позицията, като в нея не се споменава причината за нейното публикуване.

Пред Свободна Европа от пресцентъра на ПП потвърдиха, че тя е по повод изказванията, включително и на бившия служебен министър Иван Демерджиев, че Алексей Петров е "архитект" на коалиционния кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, както и че съпредседателят на ПП Кирил Петков се е срещал с Алексей Петров заради това.

В същото време часове след убийството подобно мнение изразиха и лидерите съответно на "Има такъв народ" Слави Трифонов, на "Възраждане" Костадин Костадинов и на БСП Корнелия Нинова.

Позициите на ПП и съпредеседателя на ДБ Атанас Атанасов идват, след като ден по-рано Кирил Петков написа, че е необходима промяна в службите за сигурност и неговата формация ще работи за нея. Бившият премиер съобщи, че през септември ПП-ДБ ще внесе отново законопроектите за подобряване на работата на службите и освобождаването им от чужди зависимости.

От ГЕРБ и ДПС все още не са изразили позиция по случая.

Алексей Петров беше застрелян в сряда в кв. "Драгалевци". При стрелбата беше ранена жена, която към момента е в тежко състояние в "Пирогов". Петров е смятан за една от влиятелните фигури от политиката и подземния свят. Той е бивша барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), застраховател.

В миналото Петров беше ставал мишена на поне два други опита за убийство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG