Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия удължи с два месеца задържането на журналистката от Радио Свобода Алсу Курмашева


Журналистката Алсу Курмашева на изслушване в съда в Казан на 1 април 2024 г. До стъклото тя държи картичка с надпис „Очакват я у дома“.
Журналистката Алсу Курмашева на изслушване в съда в Казан на 1 април 2024 г. До стъклото тя държи картичка с надпис „Очакват я у дома“.

Съд в Русия удължи на 1 април досъдебното задържане на журналистката от Радио Свобода Алсу Курмашева до 5 юни. Това съобщава Татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Новината идва, след като в средата на март външният министър на Чехия Ян Липавски призова Русия незабавно да освободи журналистката, която работи в редакцията на медията в Прага. Тогава той използва дебат в ООН, за да припомни, че Курмашева е задържана в руски затвор от около 5 месеца.

47-годишната журналистка, която има руско и американско гражданство, беше арестувана в столицата на руската република Татарстан - Казан, през октомври миналата година. Тя беше обвинена в това, че не се е регистрирала като чуждестранен агент по силата на наказателен руски закон, насочен срещу опозиционни журналисти и активисти на гражданското общество.

По-късно ѝ бяха повдигнати и обвинения в разпространяване на неверни сведения за руската армия. Ако бъде осъдена, я грозят до 10 години затвор.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода и американското правителство твърдят, че обвиненията са репресия заради работата ѝ като журналистка.

Преди ареста Курмашева пътува до Русия, за да посети и да се грижи за възрастната си майка. Първоначално тя е задържана, докато чака обратния си полет на 2 юни на летището в Казан, където са конфискувани и американският, и руският ѝ паспорт.

Много критици и правозащитници твърдят, че т.нар. закон за чуждестранните агенти се използва от Кремъл за разправа с всяко инакомислие.

Москва също така е обвинявана, че задържа американци, за да ги използва като разменна монета в замяна на руснаци, хвърлени в затвора в Съединените щати. Такъв например е журналистът от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който е в руски арест точно от една година по обвиненията в шпионаж, за което го заплашват до 20 години затвор.

Задържането и арестът на Курмашева бяха осъдени от представители на американските власти, Европейския съюз и неправителствени организации. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че за Вашингтон „няма по-важен приоритет от безопасността на гражданите на САЩ извън страната“.

През февруари 23 държави номинираха Алсу Курмашева за Световната награда за свобода на печата на ЮНЕСКО/Гийермо Кано за 2024 г. Наградата, учредена през 1997 година, е ежегодна и се присъжда на човек или група хора, които имат "изключителен" принос за защитата и насърчаването на свободата на печата по света, въпреки "опасността и преследването", пред които са изправени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG