Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест срещу паметника на Альоша в Пловдив беше възпрепятстван от защитници на монумента


Протестиращи срещу паметника на Альоша бяха спрени от жандармерията при опит да се качат до монумента, след като два по-рано до монумента вече са се качили контрапротестиращи. Пловдив, 23 февруари
Протестиращи срещу паметника на Альоша бяха спрени от жандармерията при опит да се качат до монумента, след като два по-рано до монумента вече са се качили контрапротестиращи. Пловдив, 23 февруари

Протест с искане за сваляне на Паметника на Съветската армия в Пловдив, наричан още Альоша, се проведе в петък вечерта.

Протестиращите обаче не можаха да се качат до самия паметник, тъй като по-рано на хълма се бяха събрали контрапротестиращи, които се обявиха за запазване на монумента, съобщава пловдивското издание "Под тепето".

Новината идва, след като през януари имаше предложение общински съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България” до края на 2024 г. монументът да бъде демонтиран по примера на съветския паметник в София и да бъде преместен. Така в Пловдив беше възобновен стар публичен дебат за премахването на паметника на Альоша, за което има предложения още от началото на 90-те години.

Контрапротестиращи до паметника на Альоша
Контрапротестиращи до паметника на Альоша

"Под тепето" пише още, че контрапротестиращите са се качили на хълма Бунарджика, където се намира паметникът, два часа преди протеста. Когато са пристигнали протестиращите срещу паметника и са се опитали да се качат, на пътя им е застанала жандармерия.

"Община Пловдив в пълно нарушение на закона за обществените прояви бе допуснала втори "контра"-протест, който вече беше пред паметника и полицията не ни допусна до него. Проведохме митинга си на стълбите, но възнамеряваме да подадем жалба до съда", каза за Свободна Европа Светлозар Раянов, един от протестиращите.

Преди близо година в протестна акция той счупи плочата с надписа на Паметника на Съветската армия с чук. Седмици след това Столичният общински съвет предприе първи стъпки към преместването му.

Протестиращите са имали разрешение от общината да проведат митинга си, пише още "Под тепето". Протестът е организиран от гражданската инициатива „Искаме български паметник“ и настоява на мястото на Альоша да бъде поставена българска фигура.

"Една държава, която уважава себе си, на знакови места трябва да има български национални герои или символи, а не паметници на чужди армии", каза още Раянов за БТА.

Плакати на протестиращите срещу паметника
Плакати на протестиращите срещу паметника

Весела Станчева, една от контрапротестиращите от сдружение „Завера“, изрази несъгласие с "подобен тип акции с ясна нацистка насоченост". "Ако някой иска да строи нови паметници на националните ни герои, да го направи на най-високата точка в Пловдив – Младежкия хълм", каза още тя.

Протестът и контрапротестът се проведоха в Деня на Червената армия, който вече не се чества в България.

Альоша е сборен образ на съветския войник от Червената армия на СССР, като подобни паметници с това име има в много градове в страната. Един от най-известните е именно този в Пловдив.

Премахването на съветски паметници в Източна Европа зачести след началото на непредизвиканата руска агресия в Украйна през 2022 г. Един от тях е и Паметникът на Съветската армия в София, построен от комунистическия режим с цел пропаганда близо 10 години след като СССР обявява война на България. Той беше демонтиран през декември, като след това процедурата по демонтажа беше спряна от съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG