Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДБ призова реформата в службите да е приоритет в работата на парламента


Атанас Атанасов, "Демократична България"
Атанас Атанасов, "Демократична България"

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова в петък парламентът да постави като свой приоритет реформата на специалните служби.

Изказването му дойде, след като през есента на 2023 г. "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) внесе два законопроекта за реформи в специализираните служби за сигурност.

Първоначално предложените промени се ползваха с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, които са партньори с ПП-ДБ в управлението, но в края на септември те смениха позицията си. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски казаха, че промени в службите трябва да се правят след края на войната в Украйна.

Сега Атанасов отново повдигна темата, като написа в профила си във Фейсбук, че "един от основните приоритети в работата на Народното събрание през новата пленарна сесия трябва да бъде реформата на специалните служби и въвеждането на механизъм за ефективното им управление от изпълнителната власт". Парламентът е във ваканция до 10 януари

По думите на Атанасов целта на предлаганите промени е да се повиши "капацитета на правителството при вземане на управленски решения в динамичната среда за сигурност".

Идеите за реформа на коалицията са качени в сайта на парламента. Те предвиждат промяна в механизмите за избор на ръководствата на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР), Националната служба за охрана (НСО) и други.

Предлаганите промени включват пряк контрол от Министерския съвет (МС) в назначаването на техните ръководители и ограничаване на ролята на президента.

Ако се приемат, ръководителите на ДАНС, ДАР и Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) ще се избират от парламента, а главният секретар на МВР и началникът на Служба „Военно разузнаване“ ще се назначават от кабинета, вместо чрез указ на президента.

В момента по закон МС предлага ръководители на службите, но за назначаването им се изисква подписът на президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG