Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българските моряци от пленения кораб "Руен" са освободени


Плененият кораб Руен
Плененият кораб Руен

Седемте българските моряци, които са част от плаващия под малтийски флаг български кораб „Руен“, са били освободени. За това съобщи външната министърка Мария Габриел.

Новината идва, след като в средата на декември корабът „Руен“ беше пленен от сомалийски пирати заедно с целия му екипаж. В началото на февруари министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че текат преговори за освобождаването на екипажа. В петък стана ясно, че сомалийските пирати вероятно са използвали кораба за атака срещу друг товарен плавателен съд.

„Благодарение на усилията на индийските военни целият екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България“, гласи съобщението на Министерството на външните работи (МВнР).

В продължение на десетилетие до 2018 година сомалийските пирати предизвикваха хаос във важни глобални водни пътища, а в края на миналата година възобновиха атаките си. В края на ноември САЩ обявиха, че започват операция в Червено и Арабско море заради зачестилите случаи на нападения и похищения на кораби.

Освен „Руен“ от нападения пострада и друг кораб, в чийто екипаж имаше българи. На 19 ноември товарният кораб Galaxy Leader („Галакси лийдър“) беше пленен от йеменските хути в Червено море. В началото на февруари те бяха освободени от плен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG