Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия без Путин". Граждани се събраха в памет на Навални пред руското посолство в София


Бдение в памет на Алексей Навални
Бдение в памет на Алексей Навални

Десетки граждани се събраха на бдение в памет на руския опозиционер Алексей Навални пред руското посолство в София.

По-рано в петък регионалният отдел на Федералната служба за изпълняване на наказанията (ФСИН) съобщи, че Навални е починал в затвора.

Пред посолството на Русия в София граждани оставиха цветя в памет на опозиционера и запалиха свещи. Част от протестиращите носеха и плакати, на които пишеше "Путин е убиец" и "Русия - империя на злото".

"Трябва да се се спре убийството на свободолюбивите и смели хора в Русия. Трябва да престане войната. Навални беше надеждата на хората и го убиха, за да покажат, че който посмее да опълчи - това е неговата участ", каза една от протестиращите пред Bulgaria ON AIR.

Бдение в памет на Алексей Навални пред посолството на Русия в София
Бдение в памет на Алексей Навални пред посолството на Русия в София

"Накрая успяха да го накарат да замлъкне физически. Той беше убит от режима. Режимът на Путин в Кремъл убива, ликвидира своите опоненти - нещо, което е недопустимо в свободния демократичен свят", каза влогърът Асен Генов по време на протеста.

Речта му завърши със скандирания "Русия без Путин".

Бдение в памет на Алексей Навални пред посолството на Русия в София
Бдение в памет на Алексей Навални пред посолството на Русия в София

"Навални не се върна в Русия, за да търси правосъдие. Той беше наясно, че никой няма да го допусне в реална, конкурентна политическа битка и той ще бъде отстранен. Навални се върна в Русия с ясното съзнание, че той ще умре и така положи гроба си в собствената си държава", каза адвокат Велислав Величков от неправителствената организация "Правосъдие за всеки".

Около посолството имаше засилено полицейско присъствие. На демонстрацията присъстваха и народни представители.

Новината за смъртта на Навални беше разпространена в петък от прокремълските агенции "Интерфакс" и РИА "Новости". Засега тя не може да бъде потвърдена от независим източник. Неговите роднини казаха, че не са получили информация за това.

Навални е най-известният критик на режима на Владимир Путин, както и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с Новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван, и оттогава е осъден и обвиняем по множество изфабрикувани дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG