Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белослава Кръстева, която посвети живота си на шахмата още като дете


Българската шахматистка Белослава Кръстева
Българската шахматистка Белослава Кръстева

Шахматът става нейна страст още с първите фигури, които премества. В неделя тя стана трета на Световното първенство по шахмат при жените до 20 години. Плановете и мечтите ѝ обаче далеч не приключват дотук.

Започва да играе шах, когато е едва на 5 години. Тогава загубата на няколко партии я провокира да се започне да тренира сериозно.

Тя е Белослава Кръстева и в неделя спечели бронза на Световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико.

"Доволна съм, все пак е медал, но със сигурност доста съжалявам, водех до последно", каза пред БНТ шахматистката след края на турнира.

Кръстева е родена през 2004 г. Още когато е съвсем малка, баща ѝ я учи на правилата на шахмата.

"Спомням си, че в началото ме победи няколко пъти, аз бях много разстроена от този факт и исках аз да го победя. Така сама се записах в училище на уроци по шахмат", казва тя в интервю за БНТ през февруари.

В началото дори и родителите ѝ не знаят за това нейно решение.

"Сияйна роза". Как Нургюл Салимова стигна до върховете на световния шахмат
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Учителят по шахмат обаче забелязва таланта на Кръстева и ѝ предлага да се занимава с нея индивидуално.

Скоро след това тя започва с училищните надпревари. На първото си републиканско състезание за деца до 8-годишна възраст завършва трета. След това идва и първото европейско първенство.

Досега Кръстева има два бронзови медала от европейски първенства – до 14 и до 16 години.

През 2020 г. става шампион по шах за жени на България, а през тази година покрива последната си, трета, норма и вече носи титлата "женски гросмайстор".

"Родителите ми винаги са били до мен и са ме подкрепяли. Те изключително много се радват на тази моя страст", казва Кръстева, добавяйки, че именно те са основните ѝ спонсори.

През август втората в света гросмайсторка Нургюл Салимова също сподели, че покрива по-голямата част от разходите си сама. Това привлече вниманието към в федерациите по шахмат в България.

"Имало е моменти, в които е било трудно да продължа да ходя по турнири и да играя, но родителите ми винаги са правили всичко възможно да мога да продължа да се занимавам и да ми предоставят най-добрите възможности", казва тя.

Успехите обаче не идват лесно. На ден Кръстева отделя най-малко по 3-4 часа на шахмата. В свободните дни часовете се покачват до 8, дори до 10. През тези часове тя не просто играе шах, а гледа дебюти и партии на топ играчи, решава тактики и анализира собствените си партии.

Макар шахът сам по себе си да не включва особена физическа активност, тя казва, че за него добрата физическа форма е от голямо значение. Това е така, "за да можеш да издържаш на напрежението, понеже една партия може да трае 5-6 часа, а турнирите също са дълги – по 9-11 кръга“.

Въпреки всичките си успехи в шаха тя казва, че често продължава да се пита дали е на прав път.

"Със сигурност има моменти, в които се съмнявам и смятам, че това е нещо положително и мотивиращо", казва тя.

Кръстева отбелязва, че има голяма разлика между шахмата за девойки и този за жени, а нейната цел е именно да влезе в професионалния шахмат за жени.

През 2023 г. тя завършва Софийската математическа гимназия, а плановете ѝ са да замине за Съединените щати със спортна стипендия, където да продължи да учи и да се занимава с шахмат.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG