Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нетаняху пречи". Бени Ганц напусна военния кабинет и поиска избори в Израел


Бени Ганц и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Бени Ганц и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Членът на военния кабинет на Израел Бени Ганц подаде оставка и изтегли партията си от управлението в страната. Въпреки неговото напускане управляващата коалиция на Бенямин Нетаняху запазва мнозинството си в парламента.

Новината идва на фона на продължаващата война между Израел и Хамас, която започна след атаката на израелска земя на групировката, определяна за терористична организация от САЩ и ЕС през есента на 2023 г. При нея бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени. Израел отговори с обявяване на война, бомбардировки и инвазия в Ивицата Газа.

Оставката на Ганц идва, след като преди седмици той даде срок на Нетаняху до 8 юни да представи ясна стратегия за развитието на войната в Газа.

„Нетаняху ни пречи да напреднем към истинска победа. Ето защо днес ние напускаме извънредното правителство с натежали сърца, но изпълнени с увереност“, каза на Ганц на пресконференция. Той добави, че очаква от Нетаняху да обяви дата за предстоящи избори.

Самият Нетаняху отговори на Ганц с публикация в X, бившата Туитър. В нея той написа, че сега не е време за напускане на военната кампания, а е „време да обединим сили“.

Лидерът на парламентарната опозиция Яир Лапид приветства решението на Ганц и го определи като „важно и правилно“.

Още преди началото на войната в Газа Израел премина от серия от избори, които бяха породени от недоволство от управлението на Нетаняху и крайнодесните му партньори. Протестите срещу опитите за реформа в съдебната система през 2023 г. се превърнаха в най-големите в историята на страната.

От началото на войната в Газа Нетаняху беше критикуван заради твърдия подход както в Израел, така и от международната общност. В последните седмици израелската армия концентрира атаките си в района на южния град Рафах, където в последните месеци се струпаха стотици хиляди, разселени заради атаките в северните части на Ивицата.

Тел Авив и Хамас от месеци си разменят предложения за спиране на огъня, но до момента двете страни не успяват да постигнат споразумение, което да ги удовлетворява.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG