Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефовете на БФС ще свикат избори за ново ръководство, но чак догодина


Плакат от протеста срещу ръководството на БФС, 16 ноември 2023 г.
Плакат от протеста срещу ръководството на БФС, 16 ноември 2023 г.

Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) ще се събере на конгрес през следващата година. Датата за него ще бъде избрана на заседание на Изпълнителния комитет, свикано от председателя на БФС Борислав Михайлов. Това стана известно от публикувана в сайта на футболния съюз позиция.

Ръководството на федерацията се избира именно на конгрес, на който където гласуват футболните клубове.

Новината идва два дни след протеста на футболните фенове срещу БФС, при който се стигна до размирици, полицейски побой, пострадали и арестувани фенове.

"БФС не може да приеме уличното или фейсбук "правосъдие" да потъпква всички демократични ценности", се казва в позицията.

В нея се оправдава решението мачът между България и Унгария да е без фенове с препоръки на столичната полиция и на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА).

Протестът, в който се включиха фенове на различни футболни отбори и граждани, идва след опити на БФС да премести мача между отборите на България и Унгария без публика в Пловдив.

Намеренията бяха предприети по инициатива на БФС и с решение на УЕФА заради опасения от ексцеси заради протеста. В крайна сметка мачът беше оставен да се проведе в София пред затворени трибуни.

Футболни фенове и граждани от седмици протестират по време на мачовете от вътрешното първенство срещу управлението на БФС, като го обвиняват в лошо управление, корупция, непрозрачност и постоянен отказ да поеме отговорност. Борислав Михайлов и настоящото ръководство са начело на федерацията от 18 години.

Бившият футболист Борислав Михайлов е начело на федерацията от 2005 г. като замени на президентския пост Иван Славков. От тогава досега футболът в България е в упадък, като националният отбор не се е класирал нито веднъж на финали на голямо първенство. Ръководството на БФС от години е обвинявано в лошо управление, корупция, непрозрачност и постоянен отказ да поеме отговорност.

За властта в БФС се водят и съдебни дела. Те са между БФС и клубове, предвождани от бившия национал и нападател на "Манчестър юнайтед" Димитър Бербатов, който беше кандидат за президент на федерацията по време на изборния конгрес през 2021 г.

Той загуби с минимална разлика президентското място (11 гласа), а по-късно Софийският градски съд (СГС) постанови, че 90 от подадените гласове са били нередовни.

В петък Борислав Михайлов беше на разпит в антикорупционната комисия. Той каза, че не чувства вина за случилото се, нама да подава оставка засега и ще решава какво ще прави през следващата седмица. Прокуратурата каза, че започва разследване в БФС.

Михайлов е за пети път начело на БФС. Настоящият му мандат е до 2025 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG