Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решил човекът, върнал се". Бойко Борисов каза, че не е притеснен от връщането на Васил Божков


Бойко Борисов

"Решил човекът, върнал се, какво повече да коментирам. Хиляди пасажери идват и се връщат. Това го коментирахме няколко години подред. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във врачанското село Лиляче.

Хазартният бизнесмен и обвиняем по множество дела Васил Божков се прибра от Дубай в България в петък и бе арестуван за 72 часа. Той е получил призовка по делото за ареста на Бойко Борисов. През март мината година Божков описа как е плащал подкупи на бившия премиер Бойко Борисов, неговия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на Борисов Севделина Арнаудова.

"Последните години виждате приходът в хазарта колко е по-голям и това е изяснено, какво ме питате сега", реагира ядосано бившият премиер на въпрос за разследването на прокуратурата срещу него и бившия финансов министър Владислав Горанов, по което Божков е главен свидетел.

"Истински се надявам г-н Божков да е дошъл, за да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме съдебна система. Никакво притеснение, защото това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата", каза Борисов. Той допълни, че не се притеснява, че Божков може да стане защитен свидетел, което Божков допускаше преди няколко месеца.

Божков прекара последните три години в Дубай, където се премести, след като в България му бяха повдигнати 18 обвинения по общо 4 дела.

Две обвинения са повдигнати срещу Васил Божков, съобщи в петък адвокатът му Георги Гатев. Получил е и призовка по делото за ареста срещу Бойко Борисов, по което е свидетел, а делото за държавния преврат е прекратено. Едното обвинение е по криминалното дело за подбудителство за четири убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров от 2015 г. Другото обвинение е по делото за хазарта, по което негови фирми не са платили данъци за 700 милиона лева, ощетявайки по този начин държавния бюджет, според държавното обвинение.

В събота прокуратурата трябва да внесе искане в съда за определяне на мярката за неотклонение на Божков.

Бившата барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и университетски преподавател Алексей Петров беше убит при стрелба в столичния кв. „Драгалевци“ на 16 юни.

В началото на 2023 г. финансовото министерство на САЩ намери достатъчно доказателства за тезата на Божков, че е плащал 20% от печалбата от хазартния му бизнес, за да получи данъчно изключение за него. Владислав Горанов беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция. След съобщението за това от държавното обвинение казаха, че твърдения за действия на Горанов се разследват.

През 2021 г. самият Васил Божков беше санкциониран по глобалния закон “Магнитски” заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Божков попадна в списъка по обвинение, че “неколкократно е подкупвал държавни служители”, включително и “настоящ политически лидер”.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG