Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов накара ППДБ да покажат правителство и после не го хареса


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ПП-ДБ номинира Денков за премиер
  • Има/няма заподозрени за бомбата до Гешев
  • "Късоп*шков"

“Продължаваме промяната - Демократична България” представиха примерен състав на правителство, който биха предложили, ако се стигне до втори мандат. Николай Денков е кандидат-премиер, Асен Василев - министър на финансите, Тодор Тагарев - на отбраната. ПП-ДБ направи това по искане на ГЕРБ, които миналата седмица поставиха това условие, за да преценят дали да върнат първия мандат и да преговарят за правителство с втория.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че няма да подкрепи такова правителство, ако в него не участват представители и на неговата партия.

По-късно съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, който не е сред номинираните, каза пред бТВ, че не са склонни да включат представители на ГЕРБ, но могат да отстъпят ръководства на парламентарни комисии.

Президентът Румен Радев назначи нов външен министър. Това е Иван Кондов. Досегашният министър Николай Милков заминава като посланик в НАТО.

Какво точно се е случило с Гешев

Президентът Румен Радев и лидерът на най-голямата партия Бойко Борисов осъдиха нападението срещу главния прокурор Иван Гешев, до чиято кола избухна бомба. Борисов каза, че “това още повече ни амбицира с колегите в парламента да продължим реформата в системата”. Атанас Атанасов от ПП-ДБ каза, че “атентатът срещу главния прокурор е атентат срещу съдебната реформа”.

Прокурори от цялата страна излязоха на мълчаливи протести пред съдебните палати. "Недопустимо е някой да мисли, че атаката срещу Иван Гешев е инсценировка", каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров отиде по-далеч и каза, че политическите опити за реформа на прокуратурата са свързани с бомбата.

Вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че вече има заподозрени за взрива. Това стана след съвещание с премиера и шефовете на службите.

По-късно обаче говорител на следствието опроверга както шефа си, така и вътрешния министър. Мариян Маринов каза, че още няма готови експертизи и не знае да има заподозрени.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Две решения от Страсбург

България трябва да плати на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски 1 635 875 евро заради наложения през 2009 година мораториум върху имотите му, реши Европейският съд по правата на човека.

Същият съд каза, че българският Изборен кодекс нарушава свободата на изразяване, като налага пълна забрана за използване на неофициален език в предизборна кампания. Делото беше заведено от бившия председател на ДПС Лютви Местан, който беше глобен за агитация на турски език.

Русия унищожи Мариупол, сега не може да го възстанови

Дания ще дари на Украйна военно оборудване, боеприпаси и техника за противовъздушна отбрана на стойност 228 млн. евро, за да "укрепи капацитета си за провеждане на офанзива през следващите месеци", съобщи датското министерство на отбраната.

Още в началото на войната Русия унищожи украинския град Мариупол. Сега окупационните власти се опитват да възстановят града, но се провалят. Не пропускайте тази история.

Над 800 000 души биха могли да избягат от Судан, ако кървавите сражения между редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа продължат, предупреди ООН.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

И две истории за стил

Миналата седмица депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков възрази срещу неприличния език на Костадин Костадинов от “Възраждане” и каза, че би могъл да го нарече "Късоп*шков", тоест "пишещ къси букви". Проявата на Пейков беше посрещната масово с възторг и поздравления. Стефан Попов обаче не е съгласен. Ето защо.

Гана Муромцева е балерина в пика на кариерата си в Националната опера в Киев, когато напуска страната в началото на руската инвазия. Тя получава бежански статут в Германия и финансова помощ, с която отново се връща към балета. А по-късно успява да стане примабалерина в Унгарската държавна опера. Вижте нейната история.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG