Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът дава на прокуратурата кабинета "Донев" заради договора за газ с турската фирма "Боташ"


Директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан и министрите на енергетиката на България Росен Христов и на Турция Фатих Дьонмез по време на подписването на договора на 3 януари 2023 г.
Директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан и министрите на енергетиката на България Росен Христов и на Турция Фатих Дьонмез по време на подписването на договора на 3 януари 2023 г.

Договорът между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Това е заключението на временната комисия в парламента, която разследва сделката за пренос на газ, казаха пред журналисти в парламента двама от нейните членове - Борислав Гуцанов от БСП и Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Комисията, която беше сформирана в края на миналата година, в четвъртък е приключила работата си. Тя разследваше договора между "Булгаргаз" и "Боташ", който беше сключен в началото на 2023 г., когато на власт беше назначеният от президента Румен Радев служебен кабинет на Гълъб Донев.

Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да плаща от 500 хил. долара такса за достъпа до нейната инфраструктура, каза в четвъртък Рибарски. Освен това газът, за който България плаща фиксирана такса, всъщност не се използва. "Имаме капацитет колкото за 14 танкера с втечнен газ, но през 2023 г. сме използвали за един и половина и въпреки това плащаме като за пълна натовареност", добави той.

По думите му договорът освен това позволява на "Боташ" да използва българската газопреносна мрежа и това е довело до загуба на 27% пазарен дял за "Булгаргаз" за 2023 г.

Следващата седмица докладът на комисията ще влезе в пленарната зала за обсъждане и приемане заедно с предложение да бъде изпратен на държавното обвинение и на ДАНС.

Комисията настоява новият енергиен министър Владимир Малинов да предоговори сделката. Преди да влезе в служебното правителство на Димитър Главчев, Малинов беше изпълнителен директор на държавното дружество "Булгартрансгаз" и участник в разговорите с "Боташ".

Борислав Гуцанов каза, че БСП ще предложи в пленарната зала да бъдат освободени директорите на "Булгаргаз". "Как така година и половина по-късно те продължават да изпълняват тези функции и как те ще предоговарят условията, когато са подписали този странен договор", каза той.

Според споразумението, сключено от кабинета "Донев", България се задължава да плати на Турция 3,8 млрд. лева за следващите 13 години, независимо дали внася газ или не. През октомври миналата година и Европейската комисия започна да разследва сделката - заради възможни нарушения на правилата на Европейския съюз за конкуренцията. На няколко пъти членове на кабинета на Николай Денков обвиниха служебното правителство на Радев в сключване на неизгоден договор с Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG