Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Рашков оглави комисията за контрол над службите, след като Атанасов подаде оставка


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков оглави парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, след като в сряда Атанас Атанасов подаде оставка от поста.

Решението за определянето на новия председател е на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Като мотив за оттеглянето на Атанасов ПП-ДБ посочи, че ГЕРБ и лидерът ѝ Бойко Борисов са поели ангажимент за реформа на службите, който е бил оттеглен.

В сряда Атанасов каза пред"Дневник", че оставката му е отговорът му към Борисов, който отказа да подкрепи предложения от Атанасов законопроект.

Той предвиждаше службата "Военно разузнаване" и държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) да се слеят, шефовете им да бъдат предлагани както и досега от Министерския съвет, но валидирането им да бъде прехвърлено към Народното събрание. Сега то се прави с указ от президента.

При внасянето на законопроекта Атанасов каза, че той вече е подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Депутатът от ДПС Делян Пеевски потвърди. Борисов обаче каза, че предложението вероятно няма да получи подкрепата на ГЕРБ.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на държавния глава в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG