Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътят на една невярна новина. Как "мигранти престъпници", върнати в България, се оказаха български граждани


Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ и Корнелия Нинова от БСП. Колаж.
Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ и Корнелия Нинова от БСП. Колаж.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщава в парламента, че мигранти, извършили тежки престъпления, са върнати от Германия в България.

Информацията бързо е повторена от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН). И трите формации започват да атакуват правителството. Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също изказва притеснения заради случая.

Малко след това обаче министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пристига в парламента, за да опровергае твърденията.

Той казва, че в България наистина са пристигнали 24 души от Германия. 18 от тях са сирийски граждани, получили статут на бежанци, които не са били осъждани. А останалите шестима, които действително са излежавали присъди за различни престъпления, са всъщност български граждани.

Този сюжет се разигра в рамките само на една петъчна сутрин, докато депутатите задаваха въпроси на министри по време на традиционния парламентарен контрол.

Случката не е изненадваща, а е част от продължителни критики на опозицията срещу правителството след приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и море в края на 2023 г.

От края на март 2024 г. ще отпадне контролът на въздушните и морските граници на България с държавите от Шенген. Това решение дълго време беше блокирано от Австрия и Нидерландия.

Едно от условията за отмяната на тяхното вето и влизането на България в Шенген беше тя да прилага Дъблинския регламент. Според този документ хората, които търсят убежище, трябва да получат защита в държавата от Европейския съюз (ЕС), в която са пристигнали първоначално.

За много мигранти тази първа държава е България. Затова от страна на БСП, „Възраждане“ и ИТН се появиха твърдения, че страната ще бъде "залята" от миграционна вълна. Управляващите от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ ги определиха като пропаганда и дезинформация.

Какво се случи в петък

В петък, във въпрос към вицепремиерката и министърка на външните работи от ГЕРБ Мария Габриел, Нинова цитира прессъобщение на Баварската държавна служба за убежище и принудително връщане.

В него е записано, че на 8 февруари 2024 г. е осъществено „успешно депортиране на престъпници в България“. В документа пише, че 23 души, които е трябвало да напуснат Германия, са отпътували с чартърен полет от Мюнхен за София.

Прессъобщението не споменава статута и произхода на върнатите в България хора. В него те не са определени като мигранти и не пише дали са с българско, или с друго гражданство.

Записано е само, че 6 от споменатите 23 души са осъдени за убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, пране на пари и други. Останалите не са определени като престъпници.

От изказването на Нинова от парламентарната трибуна обаче стана ясно, че според нея става въпрос изцяло за мигранти престъпници, върнати в България. Тя изтълкува връщането им към последствие от присъединяването на България към Шенген и дори обвини правителството, че превръща България в „наказателна колония, в която Европа връща престъпници“.

Мария Габриел отговори на Нинова, че ще провери информацията, въпреки че тя се отнася по-скоро до Министерството на вътрешните работи (МВР). След нейното изказване представители на „Възраждане“ и ИТН продължиха твърденията на Нинова и отправиха въпроси и критики към Габриел и премиера Николай Денков от ПП-ДБ.

Тошко Йорданов от ИТН нарече разказаното от Нинова „ужасно“ и каза на Габриел, че не може да „бягате към МВР, при положение че тези 23-ма не са български граждани. Това са мигранти, влезли през България, престъпници.“

Цвета Рангелова от „Възраждане“ също се включи с редица въпроси към Денков, свързани с броя на осъждани мигранти, които са върнати или предстои да бъдат върнати в България.

Денков каза, че тези цифри ще бъдат предоставени на депутатите и обществеността в скоро време.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също засегна темата в кулоарите на парламента. „Ако това са допуснали нашите хора - говоря МВР, външно, правителството - това е недопустимо“, каза Борисов.

По думите му, ако информацията е вярна, тези хора трябва незабавно да бъдат пратени в „Афганистан, Сирия, откъдето са“ или „да се върнат в Германия, да влезнат в немски затвор и да излежат присъдите си“.

Какво се оказа

Малко след това в парламента се появи вътрешният министър Калин Стоянов. Той не беше включен в дневния ред, но каза, че идва, за да поясни разпространената информация.

Стоянов каза, че на 8 февруари в България са пристигнали 24, а не 23 души. 18 от тях са граждани на Сирия, а 6 - на България.

Българските граждани са изтърпели наказания за лишаване от свобода в Германия. След това са върнати обратно в България по силата на споразумение между двете страни за обратно приемане на собствени граждани от една държава.

„Шестте лица, за които става въпрос, са български граждани, извършили са престъпления в Германия, изтърпели са своите присъди и след като са освободени от затвора, те са депортирани в Република България“, каза Стоянов.

Това обаче не беше достатъчно за БСП, ИТН и „Възраждане“. От изказването на Стоянов Нинова разбра, че става въпрос не за българи, а за мигранти, на които е даден статут на български граждани. Тя настоя да разбере от кои държави идват тези хора.

Стоянов отново повтори, че и шестимата са български граждани по произход. В БСП пак имаше неразбиране и на трибуната излезе Георги Свиленски, който попита за граждани „по рождение - като мен и вас“ ли става въпрос, „или са афганистанци, които са станали българи по произход“.

„Как се казват - Георги, Иван, Калин?“, попита Свиленски.

Стоянов отново каза, че това са българи с български имена.

На свой ред от ИТН зададоха друг въпрос - дали сред 18-те сирийски граждани има осъдени лица. Вътрешният министър отговори, че те не са осъждани.

Свободна Европа потърси Корнелия Нинова и Тошко Йорданов за коментар, след като информацията, която те разпространиха, се оказа невярна. И двамата не вдигнаха телефоните си.

Йорданов обаче отговори чрез есемес, като ни изпрати цитираното от Нинова прессъобщение. В съобщението си Йорданов прави тълкуване, според което става дума за 23 върнати престъпници, т.е. допуска, че престъпници са и сирийските граждани. Това противоречи на официалната информация от МВР.

През последните месеци представители на трите партии - БСП, ИТН и "Възраждане" направиха множество внушения, че България е заплашена да приеме голям брой мигранти след частичното си присъединяване към Шенген. Промяна обаче няма, защото България и досега беше задължена да приема мигранти, които първоначално са били регистрирани в страната според Дъблинския регламент.

За 2023 г., например, заявките за връщане на мигранти от страни в ЕС към България е бил 2357. С тях са били върнати общо едва 564 души.

Обяснено. Защо няма да дойдат "неограничен брой бежанци" след Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG