Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви опозиционера Борис Вишневски и адвоката на Кара-Мурза Вадим Прохоров за "чуждестранни агенти"


Борис Вишневски
Борис Вишневски

Министерството на правосъдието на Русия включи опозиционния депутат от парламента на Санкт Петербург Борис Вишневски и адвоката на опозиционния политик Владимир Кара-Мурза - Вадим Прохоров, в регистъра на "чуждестранните агенти".

Към списъка е добавен и правозащитният проект "Първи отдел". В същото време Министерството на правосъдието изключи неправителствената организация "Академия за правата на човека" от регистъра поради ликвидация.

Новината идва на фона на все по-засилващ се контрол и репресии от Русия към несъгласните с официалната политика на Кремъл. Руското законодателство изисква хора и организации, за които е преценено, че са получили чуждестранно финансиране и са участвали в свободно дефинирана "политическа дейност", да се идентифицират като "чуждестранни агенти".

Според Министерството на правосъдието причината за включването на Вишневски в регистъра е, че той уж е "участвал като респондент в информационни платформи, предоставяни от чуждестранни медии и чуждестранни агенти", изказвал се е против войната в Украйна и е разпространявал "недостоверна информация за решенията на руските власти". Той е депутат в местния парламент на Санкт Петербург от опозиционната партия "Яблоко".

Прохоров е признат за "чуждестранен агент", тъй като се твърди, че е "участвал в създаването на съобщения и материали на "чуждестранни агенти" за неограничен брой хора", а също така е "директор на фондация, включена в регистъра на чуждестранните агенти, с местожителство извън Руската федерация".

Вадим Прохоров
Вадим Прохоров

Адвокатът на осъдения опозиционен политик и журналист Владимир Кара-Мурза напусна Русия заради заплахата от преследване. Преди година Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор по обвинение в държавна измяна. Подобно на починалия в наказателна колония опозиционер Алексей Навални, Кара-Мурза постоянно е поставян в изолатор в затвора в Омск като "чест нарушител".

Министерството на правосъдието обвинява "Първи отдел" в разпространяване на информация за финансова подкрепа за Украйна и "нежелани организации".

В единния регистър на "чуждестранните агенти" фигурират 274 души. От тях 112 са журналисти, което е повече от 40% от общия брой "чуждестранни агенти".

Втората по големина група "чуждестранни агенти" са политически и граждански активисти - 33, като най-много от тях са от вече забранената в Русия организация за наблюдение на изборите "Голос".

В руски затвор от близо 5 месеца е и журналистката от Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева. Тя беше задържана за това, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент". Преди месец Русия обяви и Радио Свободна Европа за "нежелателна организация".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG