Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради "саботажа срещу машинното гласуване". Денков настоя президентът да отстрани шефа на ДАНС


Николай Денков направи изявление в Министерски съвет
Николай Денков направи изявление в Министерски съвет

Премиерът Николай Денков направи извънредно изявление в петък вечер, в което съобщи, че е изпратил предложение до президента да освободи от длъжност председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

Като причина той изтъкна това, че службата е дала "началото на саботажа срещу машинното гласуване" на първия тур на изборите. Тогава то беше отменено от ЦИК, по настояване на всички партии, освен ПП и ДБ, заради справка на ДАНС. В нея се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил опит да манипулира кода на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа показа, че това обвинение е непропорционално на решението да се отмени машинният вот. В понеделник Върховният административен съд отмени решението на комисията да не се използват машини и в петък ЦИК разреши това за втория тур в неделя.

В деня за размисъл премиерът каза, че иска отстраняването на шефа на ДАНС, след като поискал той да освободи от поста заместника си Деньо Денев - автор на справката, "съдържаща манипулативни твърдения и внушения". Вместо това получил отказ "заради липса на аргументи".

По думите на Денков това означава, че шефът на службата одобрява "незаконните действия на Денев" и че "няма възражения срещу използването на тази справка за дестабилизиране на изборния процес".

"Тези действия разчитам като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България", каза още премиерът и допълни, че според доклад на ДКСИ тази справка е в нарушение на закона и срещу обществения ред.

Денков отбеляза, че това е пореден случай, в който Тончев не изпълнява задълженията си и даде за пример факта, че България влезе в така наречения сив списък за пране на пари на Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF). Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета за борба с изпирането на пари е именно ДАНС, каза премиерът и посочи, че персонална отговорност носи Тончев, тъй като службата явно не се е справила с тази задача.

"Координация и доверие между ДАНС и кабинета няма и това стана очевидно", добави министър-председателят и уточни, че МС ще публикува искането му до президента, на когото е изпратил своите мотиви.

Денков уточни все още няма предложение за нов шеф на службата.

От президентството коментираха пред bTV, че предстои Румен Радев да се запознае с искането на премиера и след това ще реагира.

Освобождаването на шефа на ДАНС може да стане с указ на държавния глава. Тончев застана на поста по предложение на назначеното от Радев служебно правителство на Стефан Янев през 2011 г. Тогава бяха сменени шефовете на спецслужби. Тази година ПП и ДБ настояха за реформа в сектора, която да отнеме възможността за решение на президента, и да бъдат сменени шефовете на службите. ГЕРБ и ДПС обаче не се съгласиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG