Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълното право да се борите срещу терористите". Денков изрази подкрепа за Израел пред Нетаняху


Николай Денков и Бенямин Нетаняху се срещнаха в Йерусалим, 6 ноември 2023 г.
Николай Денков и Бенямин Нетаняху се срещнаха в Йерусалим, 6 ноември 2023 г.

Премиерът Николай Денков изрази подкрепа за Израел в борбата ѝ срещу обявената от ЕС и САЩ за терористична организация Хамас. Той направи това по време на посещение в Йерусалим в понеделник, където се срещна с президента на Израел Исаак Херцог и с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Денков е придружен от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Визитата им идва месец след като на 7 октомври паравоенната групировка Хамас нападна Израел, като уби 1400 души и отвлече над 200. Впоследствие Израел обяви война на Хамас. Оттогава израелската армия провежда въздушни атаки и наземни операции в Ивицата Газа.

"Израел и израелският народ имат пълната ни подкрепа, с вас сме", каза Николай Денков в Йерусалим.

"Всички сме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора, и е изключително важно всички заложници да бъдат освободени колкото може по-бързо", добави той.

Пред президента на Израел Исак Херцог Денков посочи, че България би оказала хуманитарна подкрепа на страната с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти.

"Имате пълното право да се борите срещу терористите, защото това, което направиха, е невъобразимо. Хамас и цялата му военна и административна структура трябва да бъдат изкоренени, защото в противен случай няма да има траен мир", каза още Денков.

Николай Денков се срещна с Исаак Херцог в Ерусалим, 6 ноември 2023 г.
Николай Денков се срещна с Исаак Херцог в Ерусалим, 6 ноември 2023 г.

Херцог и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху му благодариха за подкрепата.

"Вие изразявате в голяма степен и нашата позиция, че ние водим не само нашата война, но водим битката на циливизацията срещу варварството. Ако цивилизацията не успее, варварството ще. Това виждаме през 21 век. Това е не само нашата битка, но и вашата битка", каза Нетаняху.

Денков се срещна и с роднини на отвлечени граждани в Ивицата Газа. Около 200 души продължават да са държани като заложници от Хамас в управляваната от групировката територия.

Преди дни първите чужденци, сред които и 36 българи, успяха да напуснат Ивицата през единствения граничен пункт - Рафах. Първите български граждани от групата пристигнаха в София в петък вечерта. В съобщението, разпространено от пресслужбата на Денков, не се споменава той да е дискутирал с хуманитарната ситуация в Газа с Нетаняху или Херцог.

Към момента израелската армия извършва масирани удари и провежда сухопътни операции в Ивицата. Според властите там жертвите вече надхвърлят 10 000 души. В края на октомври ООН призова за хуманитарно примирие в своя резолюция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG