Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас спря евакуацията на хора с чуждестранни паспорти от Газа. 30 българи и техни роднини са вече в България


Хамас преустанови пропускането на граждани с чуждестранни паспорти от Ивицата Газа през граничния пункт към Египет "Рафах". Снимката е илюстративна.
Хамас преустанови пропускането на граждани с чуждестранни паспорти от Ивицата Газа през граничния пункт към Египет "Рафах". Снимката е илюстративна.

Управляващата в Ивицата Газа паравоенна организация Хамас временно е спряла евакуацията на граждани с чуждестранни паспорти от района. Забраната ще важи, докато в Египет не бъде позволено да влизат и ранени от болниците в северната част на Газа, съобщи Франс прес.

Ивицата Газа е под пълна блокада, след като Израел обяви война на Хамас. Това се случи, след като членове на групировката, която САЩ и ЕС определят като терористична, извършиха нападение на израелска територия на 7 октомври. При атаката бяха убити 1400 души и отвлечени над 200 заложници.

Израелската армия извършва масирани удари и сухопътни операции в Ивицата Газа, като според местните власти жертвите вече надхвърлят 9000 души. Преди седмица ООН призова за хуманитарно примирие в своя резолюция.

От Хамас временно бяха разрешили на чуждестранни граждани, сред които имаше и много българи, да се изтеглят през граничния пункт към Египет „Рафах“.

В същото време израелската армия обяви нова възможност за цивилните да се преместят от северната в южната част на Газа. От Тел Авив обявиха, че ще разрешат движението по пътя на юг между 10 ч. и 14 ч. на 5 ноември.

В неделя българското външно министерство съобщи, че 30 от общо 36 български граждани и членове на техните семейства, които бяха успешно евакуирани от Ивицата Газа в Египет, вече са в България.

Днес в София с полети от Рим и Истанбул са кацнали 27 от евакуираните. Последните шест души са останали при свои роднини в столицата на Египет – Кайро.

Първите български граждани от Газа пристигнаха в петък вечерта в София.

Новините за отказа на Хамас да допуска чуждестранни граждани да преминават към Египет идва, след като Израел многократно заяви, че отказва да прекрати огъня срещу Ивицата Газа. За това това призоваха редица арабски държави от региона, както и ООН.

В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отхвърли призивите към Израел за прекратяване на огъня. Той подчерта, че Тел Авив трябва да вземе всички възможни мерки за предотвратяването на цивилни жертви в Ивицата Газа, но добави, че прекратяване на огъня би дало възможност на Хамас да се прегрупира и да продължи с атаките си.

В началото на уикенда друга ислямистка групировка – ливанската Хизбула, съобщи, че е извършила няколко нападения срещу израелски позиции на границата между Израел и Ливан. В отговор израелската армия нанесе удари с изтребители, ракети и артилерия.

В петък лидерът на Хизбула Хасан Насрала направи изявление, в което предупреди, че разширяването на конфликта в Близкия изток е реалистична възможност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG