Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нарушиха Изборния кодекс". Денков поиска смяна на състава на ЦИК


Премиерът Николай Денков (вдясно)
Премиерът Николай Денков (вдясно)

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да бъде сменен, след като комисията наруши Изборния кодекс. Това каза премиерът Николай Денков, който в сряда отговаряше на въпроси на граждани във Фейсбук по повод пет месеца от началото на управлението.

Думите му идват, след като на първия тур на местните избори ЦИК в последния момент отмени машинното гласуване. Това се случи след справка на ДАНС, в която се твърдеше, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил опит да манипулира кода на машините.

От ЦИК първо казаха, че причината за отмяната е била, че министерството не е валидирало машините навреме, но после признаха, че основният мотив е именно справката на ДАНС.

"Фактът е, че ЦИК не се справи добре този път с провеждането на изборите, нарушиха Изборния кодекс, не изчакаха до края срока, който беше необходим за валидиране на машините, така че има проблем", каза в сряда Николай Денков.

"Но за това несправяне според мен трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече, че този състав е от времена, в които съвсем друга беше политическата конфигурация. Той не отразява реалността в момента", добави той.

Настоящият състав на ЦИК беше избран през 2021 г. и разпределението отразяваше резултатите от изборите през април, в които "Продължаваме промяната" не участваше, защото още не съществуваше.

По-рано премиерът определи като саботаж отмяната на машинното гласуване. Дотук се стигна, след като ЦИК първо каза, че Министерството на електронното управление не е изпратило документ, в който да пише, че машините отговарят на изискванията в закона.

После обаче се оказа, че за предаването на такъв документ остава срок от още едно денонощие, а председателката на ЦИК Камелия Нейкова призна, че отмяната на машинния вот се дължи на справката на ДАНС.

Проверка на Свободна Европа обаче показа, че твърденията в справката са непропорционални на решението за отмяна на машините. Впоследствие в понеделник, ден след първия тур на местните избори, Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на комисията за втория тур и така на балотажа в неделя се гласуваше и на машини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG