Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денков се разбра и с двата протеста. Доган сменя кмета на Кърджали. Путин е на съд в "Хага"


Протестиращи земеделци чакаха пред Министерския съвет резултатите от срещата.
Протестиращи земеделци чакаха пред Министерския съвет резултатите от срещата.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Трактори в София няма
  • Държавна фирма за назначения
  • Чешма в памет на Милен Цветков

Премиерът Николай Денков обеща на зърнопроизводителите да има ограничения върху вноса на слънчогледово семе от Украйна. Протестиращите искат първо да бъде продаден по-скъпия, но произведен в България слънчоглед.

Няколко часа преди срещата санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски каза, че “ситуацията е много проста” и прогнозира постигане на сделка между зърнопроизводителите и правителството.

Протестиращите искаха да продължи забраната и за внос на пшеница със същия аргумент - че българската е по-скъпа и не е продадена. Препоръчвам ви анализа на Тодор Тодоров в “Капитал” - “Не Украйна, а износът на Русия натиска цената на пшеницата”. Според него “разрешеният внос на културата от Украйна няма никакво значение за цените в България”.

Тракторите не влязоха в центъра на София във вторник, защото той беше зает от хиляди работници от въглищната индустрия. Те излязоха изненадващо на протест, точно когато това направиха и земеделците. Синдикатите искат да не се закриват въглищни производства.

Тук нещата се развиха по-бързо и следобяд премиерът каза, че ще подпише със синдикатите споразумение. То ще предвижда създаването на държавно предприятие, в което да се преназначават миньори.

Кой е на протест и кой е пред съда в “Хага”

На протеста в София беше и доскорошната синдикалистка Ваня Григорова, която е кандидат на БСП и други леви партии за кмет на София. Прочетете коя е тя - защитничка на прогресивната данъчна реформа, руския газ и Паметника на Съветската армия.

Във вторник вечерта в Народния театър беше премиерата на пиесата “Хага”, поставена от режисьора Галин Стоев. В нея Путин се изправя пред трибунал за военни престъпления в Хага. Руският президент се играе от жена. Непременно намерете още 5 минути за това видео. В него Галин Стоев казва защо е важно да постави точно в София тази пиеса.

Хасан Азис е от 20 години кмет на Кърджали. Снощи почетният председател на ДПС Ахмед Доган е решил сега да издигне нов кандидат - това е Ерол Мюмюн, управител на местния клон на Д банк.

Ако този бюлетин ви е полезен, изпратете и на ваши приятели линк за абонамент.

Има ли някой стратегия за войната?

Президентът на САЩ Джо Байдън призова от трибуната на Общото събрание на ООН световните лидери да застанат на страната на Украйна.

По-рано военният министър на САЩ Лойд Остин каза, че контраофанзивата на Украйна бележи “последователен напредък”.

Погрешно изстреляна украинска ракета е причинала удара в град Костянтинивка в Донецка област на 6 септември, при който загинаха най-малко 15 жертви. Това се твърди в разследване на Ню Йорк Таймс.

В Европа има около 4 млн. украински бежанци. Сега бягат най-много хората от окупираните територии. В тази история те разказват как бягат от руската окупация.

По всичко личи, че стратегията на Запада за Украйна следва действията на фронта, а трябва да е обратното. Путин има по-ясна визия и към момента може да е по-доволен, пише Стефан Попов.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя живее между София и Виена и от малка обича да снима. Семейната ѝ история предизвиква интереса ѝ към преживяванията на евреите по време на Холокоста. Сега тя представя изложба за оцелелите български евреи. Фотографката Йожени Софи е Човек на деня на Свободна Европа.

В София беше открита чешма в памет на Милен Цветков. Тя се намира близо до мястото, където журналистът загуби живота си преди повече от три години. Идеята за изграждането е на журналистите Люба Ризова, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Георги Тошев и колеги на Милен Цветков.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG