Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият за убийството на Димитър Малинов от Цалапица призна пред съда как го е извършил


Обвиненият за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев.
Обвиненият за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев.

Обвиненият в убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев каза как е убил жертвата. Това се случи по време на заседание по делото в районния съд в Пловдив.

В края на юли 2023 г. Малинов изчезна, а по-късно тялото му беше открито заровено под строителни отпадъци край село Цалапица. По случая като извършител беше обвинен Бизюрев, който избяга от страната, но беше заловен и депортиран от Дания в края на ноември.

За укриване на трупа на Малинов бяха обвинени 19-годишните близнаци от Цалапица Борислав и Валентин Динкови. Заради провал в разследването по случая бяха разследвани и отстранени началници в местните дирекции на МВР.

Пред съда Бизюрев каза, че причина за побоя, довел до смъртта на Малинов, е била, че негови познати са му казали, че „ Димитър е говорил разни работи по мой адрес - лоши думи. Без никаква причина“.

Бизюрев е помолил Борислав Динков да се срещне с Малинов. Обвиненият за убийството каза, че тогава е причакал Малинов на улицата, където по-късно го е убил.

След убийството двамата са качили трупа на Малинов в кола, закарали са го в края на селото, изкопали дупка и са го заровили. По думите на Бизюрев Валентин Динков само е донесъл кирка и лопата на двамата, но не е направил нищо друго.

„Освен мен друг не е удрял Митко. Борислав стоеше в колата“, каза Бизюрев и добави, че на следващия ден двамата близнаци са му казали, че ще изсипят строителни отпадъци върху мястото, на което е бил заровен трупът на Димитър.

По време на съдебното заседание пред съда се събраха близки и познати на Димитър Малинов, които поискаха справедливост за извършителите на убийството му.

Протестът пред Районния съд в Пловдив
Протестът пред Районния съд в Пловдив

В месеците след убийството близки на Малинов казаха, че полицаите от Пловдив и Стамболийски не са им оказали съдействие и те сами са издирвали убития.

Проверка установи, че действително има пропуски в разследването, заради което последваха и уволнения в полицията.

Жителите на Цалапица организираха няколко протестни шествия в Стамболийски, Пловдив и София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички, замесени в случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG