Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът върна на работа шефа на полицията в Стамболийски след провала на разследването на убийството в Цалапица


Близки на убития Димитър Малинов на протест пред Съдебната палата в София
Близки на убития Димитър Малинов на протест пред Съдебната палата в София

Съдът отмени уволнението на началника на полицейското управление в Стамболийски - главен инспектор Ангел Керпиев, съобщи БНТ в неделя. Той беше отстранен заради провала на разследването на убийството на 24-годишния Димитър Малинов от с. Цалапица.

Новината идва, след като през октомври Керпиев беше уволнен заедно с бившия директор на областната дирекция на МВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Срещу тях беше започната дисциплинарна проверка. Инспектор Дамян Капов, от група „Криминална полиция“ в Стамболийски беше временно отстранен от длъжност. Керпиев обаче обжалва решението за отстраняването си.

Димитър Малинов изчезна на 20 юли. Седмица по-късно той беше открит заровен под строителни отпадъци край селото. Основен заподозрян по случая е 30-годишният Рангел Бизюрев, който беше задържан в Дания. Близките на Малинов разказаха, че полицаите от Пловдив и Стамболийски не са им оказали съдействие при изчезването и се е наложило сами да издирват убития.

Административният съд в Пловдив е преценил, че уволнението на Керпиев е прекалено тежко и необосновано наказание, съобщи БНТ. Причината е, че в първите дни, когато е започнало издирването на Димитър Малинов, той е бил в отпуск.

Съдът приема, че при разследването на случая има съществени пропуски, но посочва, че Керпиев не е нарушил етичните правила и не е уронил престижа на МВР.

Съдебното решение може да бъде обжалвано.

Проверката, заради която Керпиев, Капов и Костадинов бяха отстранени от длъжност, беше разпоредена след като роднините на 24-годишния Димитър Малинов организираха серия протести в София, Пловдив и Стамболийски.

Проверяващите са установили допуснати съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания, регламентиращи дейността, довели до напускането на страната от Рангел Бизюрев.

Няма данни обаче сочените за замесени в убийството двама близнаци от с. Цалапица да са били прикривани от полицаите, както смятаха близките на Малинов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG