Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефовете в държавни фирми вече взимат с 50% по-ниски заплати


Министърът на икономиката Богдан Богданов
Министърът на икономиката Богдан Богданов

От 1 октомври заплатите на шефовете на държавни фирми в системата на икономическото министерство са намалени с около 50%. Това съобщи пред БТА в неделя изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Иван Зангочев.

По-рано през август министерството на икономиката съобщи, че ще предприеме такава стъпка. Това се случи, след като финансовият министър Асен Василев каза, че заплатите в бордовете на държавните дружества са достигали 14 000 лева.

Сега възнагражденията на всички изпълнителни членове от съветите на директорите на дружествата са намалени наполовина след разпореждане на министъра на икономиката Богдан Богданов и взето решение на Съвета на директорите на ДКК.

Освен това по думите на Загончев във всички дъщерни дружества са ограничени и представителните разходи, а броят на членовете на бордовете е намален с 15%.

ДКК е ключово държавно дружество, тъй като управлява оръжейния завод „Кинтекс“, ВМЗ Сопот, НИТИ Казанлък,„Ел Би Булгарикум“, който държи патента на българското кисело мляко, и много други предприятия.

През февруари тази година се разбра, че служебният кабинет на Гълъб Донев е премахнал тавана за заплатите в 17 държавни дружества. Така някои шефове получаваха над 14 000 лв. на месец плюс бонуси.

В края на август министърът на икономиката уволни изпълнителния директор и борда на директорите на ДКК. Тогава той каза, че ДКК управлява капитал от над 1 млрд. лв., а 6 от дружествата са неефективни.

Богданов каза още, че предприятията работят без бизнес програми и без публични годишни отчети от 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG