Връзки за достъпност

Извънредни новини

Египет съобщи за спиране на огъня в Газа и пропускане на хуманитарна помощ. Израел отрече


Камиони с хуманитарна помощ чакат да влязат в Газа през пункта „Рафах“ на границата с Египет, 16 октомври 2023 г.
Камиони с хуманитарна помощ чакат да влязат в Газа през пункта „Рафах“ на границата с Египет, 16 октомври 2023 г.

Израел, Египет и САЩ са договорили спиране на огъня в южната част на Ивицата Газа и пропускане на хуманитарна помощ. За това съобщи Ройтерс в понеделник, като се позова на египетски източници в сферата на сигурността. По-късно Израел отрече информацията.

Новината идва, след като на 7 октомври палестинската паравоенна организация Хамас започна мащабно нападение срещу Израел. Атакуваната страна обяви състояние на война и отговори с ракетни удари и пълна блокада на Ивицата Газа.

В резултат от тези събития досега са загинали повече от 4000 души от двете страни по данни на Асошиейтед прес. Ивицата Газа, където живеят 2,3 млн. палестинци, е обхваната от хуманитарна криза.

Очаква се сегашната договорка за спиране на огъня, за която предава Ройтерс, да продължи няколко часа и да включва отварянето на граничния пункт „Рафах“ на границата между Газа и Египет. Това е единственият пропускателен пункт в Газа, който не се намира под контрола на Израел.

Целта е в Газа да влязат камиони, които пренасят хуманитарна помощ, а хора с чуждестранни паспорти да могат да напуснат.

Палестинци с двойно гражданство чакат да напуснат Газа през пункта „Рафах“ на границата с Египет, 16 октомври 2023 г.
Палестинци с двойно гражданство чакат да напуснат Газа през пункта „Рафах“ на границата с Египет, 16 октомври 2023 г.

Израел обаче отрече да има подобно споразумение. В понеделник щабът на израелския премиер Бенямин Нетаняху публикува становище, в което пише, че в момента няма спиране на огъня и хуманитарна помощ в Газа, нито план за извеждане на чужденци.

Ивицата Газа е една от най-гъсто населените територии в света. От 2007 г. тя се управлява от Хамас, а в момента се намира под пълна блокада от Израел. Прекъснати са всички доставки на храна, вода, електричество, горива и лекарства, а стотици хиляди палестинци са напуснали домовете си.

По-рано в понеделник Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че „животоспасяваща“ хуманитарна помощ чака да влезе в Газа през пункта „Рафах“ откъм Египет, предаде АП.

Междувременно снимки, разпространени от Ройтерс, показват групи палестинци с двойно гражданство, които чакат да напуснат Газа от другата страна на пункта.

Граничният пункт „Рафах“ беше затворен в началото на войната между Израел и Хамас заради въздушни удари, нанасяни от двете страни. Оттогава САЩ се опитват да постигнат споразумение за повторното му отваряне, но към момента ситуацията на пункта остава неясна.

По-късно в понеделник координаторът на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс съобщи, че ще посети Близкия изток, за да помогне в преговорите за доставките на хуманитарна помощ в блокираната Ивица Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG