Връзки за достъпност

Извънредни новини

Взрив в база на проирански милиции в Ирак. Армията разследва случая


Изглед към военната база Калсо в Ирак, след като беше засегната от мощна експлозия късно на 19 април.
Изглед към военната база Калсо в Ирак, след като беше засегната от мощна експлозия късно на 19 април.

Един човек беше убит и осем ранени при мощна експлозия през нощта срещу събота в иракска военна база, в която се помещава коалиция от проирански въоръжени групировки, съобщиха официални лица на 20 април.

Взривът идва в момент, когато напрежението в региона рязко ескалира заради взаимните атаки между Иран и Израел в последната седмица. На 13 април Техеран предприе безпрецедентно нападение с ракети и дронове, а на 19 април Тел Авив отговори с удари с дронове. Взаимните атаки бяха предшествани от въздушен удар по иранското консулство в Дамаск на 1 април.

Експлозията е станала ва база Калсо на около 50 км южно от Багдад. Там са разположени редовна армия, полиция и членове на Иракските сили за народна мобилизация. Иракската армия вече обяви, че води разследване по случая.

"Докладът на командването на противовъздушната отбрана потвърди чрез технически усилия и радарно засичане, че във въздушното пространство преди и по време на експлозията не е имало дрон или изтребител", се казва в изявление на иракските военни, цитирано от Ройтерс.

Ескалацията на напрежението в региона се случва на фона на продължаващата вече над шест месеца война между Израел и палестинската групировка Хамас. Иранският ислямистки режим от години подкрепя Хамас, която е обявена от САЩ и ЕС за терористична.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG